Gruva i Gränna beräknas ge 500 jobb

Tasmet

500 jobb i minst 40 år, eventuellt i 100 år och omkring 2 000 jobb under byggnadstiden, under tiden som gruvan förbereds för brytning. Det är vad bolaget, Tasmet AB, bakom gruvplanerna i Norra Kärr utanför Gränna uppger. Därmed kanske uppgifterna ska tas med en nypa salt och siffrorna skrivas ner lite. En sak är säker. Jobb kommer gruvbrytning i Norra Kärr att ge. Under relativt många år.

Det som ska brytas i Norra Kärr är sällsynta jordartsmetaller. Idag kommer 90% av världens produktion av dessa metaller från Kina. Många sällsynta jordartsmetaller upptäcktes dock i Sverige eller av svenska forskare. Många av dem är uppkallade efter den plats där fler av dem först hittades, Ytterby i Stockholms skärgård. Sällsynta jordartsmetaller används i elartiklar, elektronik och som magneter. Bland annat är den sällsynta jordartsmetallen neodym väsentlig för tillverkningen av vindkraftverk.

Om det blir gruvbrytning i Norra Kärr vet ingen än och det blir tidigast 2016-2017 som en gruva kan öppna.  Ganska snart kan däremot produktion av sällsynta jordartsmetaller komma igång från gruvslagg i Kiruna. Denna kan eventuellt också användas för att producera gödningsmedel från apatit.

Tasmet AB ägs av Tasman Metals Ltd, ett kanadensiskt gruvbolag som huvudsakligen är verksamt i Europa. Företaget har kopplingar till andra gruvbolag, Mawson Resources Ltd som sysslar med uranprospektering och guld, Tumi Resources Ltd som är inriktat på silver, Hansa Resources Ltd och Tinka Resources Ltd. Tumi Resources har gruvprojekt i Sverige och Mexico, Mawson Resources är verksamt i Sverige och Finland, Tinka Resources äger en silver-bly-zink-fyndighet i Peru medan Hansa Resources är aktiva i Kazakhstan där man har ett guldprojekt. Dessutom är Hansa enligt sin hemsidas en av huvudägarna i Botnia Exploration som prospekterar efter guld i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements