Bordellhärvan och Lindbergaffären – makten har inte förändrats

glindbergJag hörde ett mycket upprörande radioprogram i söndags. Programmet rapporterade om hur rättsväsendet hanterat en av de flickor som våldtogs av den före detta polischefen Göran Lindberg. Titeln på programmet är Den fastspända flickan.

Hon anmälde en lång rad män för att de köpt sex av henne och några för att de våldtagit henne. Vidare anmälde hon sin hallick, en annan flicka på samma elevhem, och dennas pojkvän som också köpt sex. Identiteten på minst en av männen var lätt att ta reda på, hallicken och hennes pojkvän var kända. Ingen ordentlig polisutredning gjordes av hennes anmälningar, inga anmälda män hördes, inte heller hallicken och hennes pojkvän. Utredningarna lades ner.

På det privata elevhemmet Roslagens Elevhem, avdelning Tumlebo, i Täby fick hon ingen vård, något som kommunen betalade för. Inte heller hade personalen nån som helst koll på vad flickorna gjorde. De kunde både dricka och sniffa under tiden på elevhemmet och på elevhemmets område. Dessutom så kunde en flicka vara hallick och minst en annan flicka prostituera sig. Utan att personalen visste eller gjorde nåt. När flickan till slut anmälde, efter att en man våldtagit henne grovt, så trodde personalen uppenbarligen inte på flickans berättelser och flickan tvingades tillbaka till elevhemmet för att leva på ett sätt så att hon hela tiden kände sig hotad av den person hon utpekat som hallick. På samma elevhem och utan låsbar dörr till sitt rum. Ingen människa ska behandlas på det viset, det är helt klart.

Medan radioprogrammet gjorde greps den våldtäktsman som begått den grövsta våldtäkten, en man som spänt fast henne och våltagit henne upprepade gånger på olika sätt. Det visade sig att det handlade om den tidigare polischefen Göran Lindberg. När man hörde programmet fick man onekligen känslan av att de poliser som hade utrett flickans anmälningar faktiskt visste eller misstänkte att det var en hög polis alternativt hög och känd samhällsmedborgare inblandad och att det var en anledning till att brotten inte utreddes ordentligt.

Det är i grunden precis samma agerande som på 1970-talet i samband med Geijeraffären (Bordellhärvan) och som beskrivs i filmen Call Girl. Både från makten, polisen och vårdpersonalen. Frågan är om det hela verkligen utretts ordentligt ännu? Kanske finns det flera makthavare och överklassmän bland de män som köpt sex av 17-åringen?

Intressant?
Media: AB, Barnperspektivet, Setsuna,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Roslagens Elevhem uppger att de drivs av Roslagens Elevhem AB, men det finns inget aktiebolag med det namnet. Bolagets namn tycks i stället vara Aberia Roslagens HVB AB. Det känns verkligen inte seriöst.

Advertisements