Intressant förslag till ny tunnelbanelinje i Stockholm

Lila linjen

Socialdemokraterna i Stockholm föreslår en helt ny tunnelbanelinje från söder till norr i Stockholm. Den är tänkt att gå från Hagsätra via Älvsjö, Årstafältet, Liljeholmen, Fridhemsplan, Hagastaden, Solna C och Arenastaden till Danderyds sjukhus.

En utbyggd tunnelbana är  en möjlighet att öka möjligheterna att lösa bostadsbristen och trängseln i trafiken. Det avlastar befintligt nät, ger kortare restider och stora möjligheter till ökat bostadsbyggande.

Den nya linjen som socialdemokraterna kallar lila linjen beräknas bli 17 kilometer lång till en kostnad av cirka 17 miljarder. Fastighetsutveckling, statlig medfinansiering och intäkter från trängselavgiften kan var sätt att bidra till finansieringen av utbyggnaden.

Det finns också andra ideér om hur man kan få tunnelbana till Älvsjö som ju är en viktig pendeltågsstation och en plats med många arbetstillfällen i närheten.

Utöver detta finns också förslag om en förlängning av blå linjen söderut till Nacka. Ett antal olika förslag finns och de är alla utom de som kombineras med motorvägsutbyggnad rimliga.

Intressant?
Mer om kollektivtrafik: DN1, 2, 3,  Stockholmsvänstern, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements