Franska statens företag i Sverige

Del 5 av 7 i serien Statliga företag i Sverige

De största företag som den franska staten kontrollerar i Sverige är numera inte AB Volvo (som man kontrollerade via Renault) utan två transportföretag, Veolia och Keolis. Idag har Renault enbart omkring 100 anställda i Sverige via Renault Nordic AB.

Keolis ägs mer direkt av den franska staten genom att bolaget till 70%  ägs av det statliga järnvägsbolaget  SNCF. Delägare är också delstaten Quebec i Kanada som äger 30%. Hela Keolis har 50 000 anställda medan Keolis i Sverige har 6 300 anställda. Keolis kör busstrafik i Stockholm, Jönköping, Sundsvall, Timrå, Örebro, Göteborg, Mölndal, Partille, Norrköping och Finspång. Man kör såväl stadstrafik, lokaltrafik och regionaltrafik. SNCF som helhet har 245 000 anställda.

Veolia Transdev med 102 000 anställda i hela världen kontrolleras också av den franska staten sen några år genom att Caisse des Depôts är största ägare i företaget. Caisse des Depôts är en slags sparkassa som indirekt kontrolleras av den franska staten. I Sverige har Veolia Transport 5 000 anställda inklusive dotterbolagen People travel group, Flygbussarna, Granbergs Buss, Styrsöbolaget och Taxi Stor & Liten. Man bedriver taxitrafik i Gävle och Uppland, tågtrafik med Kustpilen och busstrafik i Småland, busstrafik i Norrbotten och Västerbotten, Östergötland, Skåne, Eskilstuna, Stockholm, Värmland, tåg, region- och stadsbussar i Ångermanland, Sundsvall och Örnsköldsvik samt buss- och båtrafik i Göteborg och busstrafik i Borås.

Den franska statens företag i Sverige har totalt ungefär 11 500 anställda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Tyska statens företag i SverigeNorska statens företag i Sverige >>
Advertisements