Carl Bildt – ytterligare en i raden av svenska CIA-spioner

Carl BildtCarl Bildt har avslöjats med att i praktiken spionera för USA. Han har överlämnat vad som anses vara hemliga och känsliga uppgifter:

Regeringsförhandlingarna på Riksdagshuset i Stockholm, hösten 1976, pågick under stort hemlighetsmakeri. Elva dagar efter valet, den 1 oktober, kommenterade Thorbjörn Fälldin de långdragna överläggningarna i Aftonbladet.

– Jag säger ingenting alls om innehållet i förhandlingarna, sa C-ledaren.

Men samma dag skriver den amerikanske ambassadören David S Smith en hemlig rapport till utrikesminister Henry Kissinger. Han refererar till ett möte mellan den då 27-årige Carl Bildt, M-ledaren Gösta Bohmans assistent och blivande svärson, och USA:s utsände på plats Ronald E Woods.

Före svenska folket

Bildt hade då, mot löfte om att inte röjas som källa, redogjort för vad som sagts i de hemliga förhandlingarna. Det står uttryckligen i diplomatrapporterna, som läckts genom Wikileaks, att informationen lämnades över i förtroende från en ”källa nära förhandlingarna”.

Carl Bildt hade bland annat berättat hur den kommande trepartikoalitionen skulle utformas, hur partierna resonerade kring kärnkraftsfrågan och hur de skulle hantera en folkomröstning.

Information som alltså nådde USA:s regering långt före svenska folket. Uppgifterna ansågs även så pass viktiga att de skickades vidare till CIA, enligt dokumenten.

Carl Bildt menar själv att det hela var bagatellartat, att det inte handlade om några hemliga uppgifter, att det inte är nåt att bry sig om. I övrigt är han enligt en del uppgifter ganska ovillig att kommentera det hela. Men självklart är det något att bry sig om. Det är inte lämpligt att en tidigare USA-spion är Sveriges utrikesminister.

Den nuvarande svenske utrikesministern är dock inte ensam bland kända svenskar och politiker om att ha spionerat för USA:s räkning eller att ha arbetat för CIA. Två andra som har samma sak på sin meritlista är Olof Palme och Herbert Tingsten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements