Visa drömmar och myter

Det glömda språketBoktips
Det glömda språket
Erich Fromm
Natur och Kultur

Visa drömmar och myter

Andra kulturer och tider har lagt stor vikt vid att tolka det symboliska budskapet bakom drömmar, sagor, myter och ritualer. Icke så vår aggressivt etnocentriska och förnuftsfixerade västliga kultur. Föraktfullt stämplade den dessa fenomen som irrationella, omoderna och icke-vetenskapliga.

Freud, Jung och Fromm började däremot återupprätta drömtolkningar och dylikt. Psykologen Fromm kallar drömmar Det glömda språket, och vill med sin bok ge en första vägledning i konsten att förstå dem. Hans bok är överraskande lättläst och fräsch fast den är ett halvsekel gammal – och nu nyutgiven.

Socialisten Fromm ser ofta rationella förklaringar bakom drömmar. Han kritiserar också Freuds översexualisering. Exempelvis Oidipusmyten ser Freud som ett incestdrama, men Fromm som ett demokratiskt uppror mot auktoriteterna.

Fromm kallar symbolspråket drömmar för människans enda universella språk. Enligt honom är de meningsfulla uttryck för psykiska aktiviteter under sömnen. Viktiga att förstå för att ta till oss deras budskap (som ömsom är irrationella, ömsom förnuftiga).

Myter ser Fromm som minnen och visdom från det förflutna. Inte sällan representerar de rester från jämlika matriarkaliska principer, från tiden före den patriarkaliska diktaturen vi ännu lider av.

Hans Norebrink

Läs mer: Rodenborg, Sorglösheten, SVD, Google, Caught in the act, Djupfokus,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Visa drömmar och myter”

  1. Nu har jag förvisso fallit i modernitetens och vardagens fälla och blivit bekväm så jag accepterar verkligheten som den är utan att konstla till det för mycket.

    Men i yngre dar var jag helt inne på drömtolkningar. Jag fascinerades framförallt av teorin om att allt, alla personer och situationer, är aspekter av mig själv snarare än ”bearbetning av dagens händelser”. Ofta fick jag relevanta uppenbarelser när jag tolkade dem ur den synvinkeln.

    Kanske tar jag och köper boken. Det var länge sen jag utforskade drömmar. Tack för tipset!

Kommentarer inaktiverade.