Darwin ingen ”darwinist”

Människans härkomstBoktips
Människans härkomst
Charles Darwin
Natur och Kultur

Darwin ingen ”darwinist”

Darwin var självklart darwinist. Men ändå inte eftersom han inte står bakom den vanliga vulgäruppfattningen av begreppet ”darwinist”. Alltså att kampen för tillvaron enbart betyder att aggressiva, själviska individer konkurrerar tills den starke överlever. Kampen för tillvaron handlar istället huvudsakligen om vem som klarar sig bäst i naturen/miljön.

I ögonöppnande nyöversatta ”Människans härkomst” betonar Darwin två saker för människans överlevnad; intelligens och socialitet. Det är de sociala instinkterna, samarbetet, medkänslan, empatin, och de moralkänslor som uppstått därur, som gjort människan så framgångsrik, menar han. Darwin var definitivt ingen socialdarwinist.

Hans Norebrink

Läs mer: Dagens Bok, DN, AoH, Tentakel, KB, SVD, SR, AoV, UNT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements