Karat Group

Del 5 av 29 i serien Ryska fiskeriföretag

Karat är namnet på två ryska fiskeriföretag var huvudägare är Vitalij Orlov. De ingår tillsammans med andra fiskeriföretag som han äger själv eller tillsammans med svensken Magnus Roth i en samarbetsorganisation som heter Fisheries Holding Karat. Det största företaget som ingår i gruppen är Murmansk Trawl Fleet (MTF).

Företagen i gruppen har i allmänhet Vitalij Orlov som ägare. Ibland kanske med Magnus Roth som minoritetsägare. Undantaget är sannolikt Roliz, som istället tycks ingå i en annan företagskoncern, NBMR-Roliz och eventuellt också Murmansk Region Fleet. Orlov är dock sannolikt delägare i Roliz, om än kanske inte majoritetsägare. För de andra företagen, Karat, Karat-1, Alternativa, Rybprominvest, Sogra och Akros,  är det vad jag förstår helt klart att Orlov är huvudägare. Orlovs andel i Akros och Roliz ägs sannolikt av Souyz Holding.

De tre fiskeriföretagen JSC Karat, JSC Karat-1 och JSC Fisheries Companies Sogra ingår i det som kallas Karat Group, medan JSC Alternativa och JSC Rybprominvest ingår i Rybprominvest-gruppen. Enligt media ägs även JSC Murmansk Trawl Fleet och sannolikt även Murmansk Regional Fleet av Rybprominvest. Magnus Roth är sannolikt minoritetsägare i bägge gruppernas holdingbolag då han enligt media är delägare i två ryska holdingbolag för fiskeriföretag. JSC Akros ägs troligen av Orlov själv.

Karat-företagen äger båtarna Aquamarine på 2 370 ton, Bukhta Nayezdnik på 1 899 ton, och Kapitan Shaytanov på 1 409 ton. En del båtar man tidigare ägt har överlåtits till andra företag som ingår i Fisheries Holding Karat. Alla är de frystrålare för torskfiske. Sogra äger för sin del Amerlog på 1 438 ton och har tidigare också ägt Izumrud på 1 556 ton.

Huvudsaklig uppköpare av torsken och koljan från Barents Hav som fiskas av företag ingående i Fisheries Holding Karat är Ocean Trawlers Ltd i Hong Kong. Ett företag som ägs gemensamt av Vitalij Orlov och Magnus Roth. En del av torsken och koljan som säljs via Ocean Trawlers är MSC-märkt. Det gäller samtliga båtar som tillhör Karat-1 och Sogra liksom samtliga som ingår i Rybprominvest-gruppen, en del som tillhör Murmansk Trawl Fleet och Murmansk Regional Fleet och en båt tillhörig Akros (Vitus Bering).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Alians Marin (Alliance Marine)Rybprominvest >>
Advertisements