Östgöta-Byggen

Del 24 av 24 i serien Miljonprogrammets byggbolag

Östgöta-Byggen AB var ett byggbolag i Linköping. Moderbolag för företaget var AB Larsson & Törnebäck. Det sistnämnda företaget startades 1903. Företaget ägdes i början av 1970-talet  av Göte Törnebäck, Sören Lindgren och Arnold Larsson och hade omkring 300 anställda.

Östgöta-Byggen byggde såväl bostäder som kontorslokaler. Det mest kända bygget var de solpanelsvärmda husen i Lambohov i Linköping. Husen byggdes 1980, men efter bara 10 år monterades solpanelerna ner. Ett experimenthus byggdes först i Hjulsbro.

Garaget i Sveriges första soluppvärmda hus

2003 köptes Larsson & Törnebäck AB upp av AB Diligentia. Det nutida företag som heter Östgöta-Byggen är inte samma företag som det som ägdes av AB Larsson & Törnebäck.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tags: , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Ehn & Co
Advertisements