Djurrättsaktivister gripna för allvarliga brott

Mink

Fem djuraktivister greps under måndagen och tisdagen av Skaraborgspolisen, misstänkta för de mordbränder och allvarliga trakasserier som under en längre tid drabbat pälsdjursuppfödare i Mellansverige. De greps i samband med att de förberedde en ny attack på en minkfarm i skaraborgsområdet.

De fem är misstänkta för delaktighet i mellan fem och tio angrepp under 2012 och 2013. De fem misstänks för bland annat skadegörelse.

– Vid något tillfälle har man använt saker för att fördärva minkgården helt och hållet, bland annat brännbar vätska. Men inte så att det brunnit ner, säger Per Ottosson.

–  Jag är lättad och glad, inte bara för mina drabbade medlemmars skull, utan även för dem som utsatts inom andra djurrelaterade näringar. Målet för de här brottslingarna och organisationerna är ett helt veganskt samhälle och att alla form av djurhållning ska upphöra. I den strävan skyr de inga medel eller metoder, menar Johan Dalén, vd för Svensk Mink.

Dalén uttalande är sannolikt en klar överdrift. Det finns ett samband mellan veganism och djuraktivism, men kanske inte oftast så som Dalén föreställer sig. I detta sammanhang handlar det mer om formerna kring uppfödningen. En uppfödning som i flera fall visat sig vara etiskt tveksam och knappast bra för djuren.

Enligt intresseföreningen för pälsjdjursuppfödare, Svensk Mink, är Sverige är det land i västvärlden som under de senaste tio åren utsatts för flest djurrättsrelaterade brott, och Svensk Mink har i flera års tid efterlyst ett annat arbetssätt hos polisen, med större samordning och där en mindre dedikerad grupp har ansvar för den här typen av brottslighet.

–  Dagens gripanden är ett resultat av att polisen sedan en tid börjat arbeta på ett annat sätt, mellan olika länspolisenheter och tillsammans med både Rikskriminalen och Länskriminalen. Det visar att man tar den här typen av brottslighet på stort allvar, och polisen är värd en stor eloge för sitt arbete, säger Johan Dalén.

Attackerna mot pälsdjursuppfödare har i hög grad syftat till att med hot och våld skrämma nya näringsidkare att inte ge sig in i uppfödning. Brotten har dock hittills varit resultatlösa, ingen har låtit sig skrämmas att sluta, betonar Dalén. Han hoppas nu på fällande domar och att domstolarna den här gången tillämpar de straffskalor som finns.

Metoderna som aktivisterna har använt, med direkta hot, förstörelse, utsläpp av minkar osv är metoder som inte är okej. Det är rimligt att de döms för detta. I enlighet med de lagar som finns. På samma sätt som att mink- och pälsdjursuppfödare bör åtalas och dömas när de inte följer lagarna. Rent principiellt ser jag inget fel med att föda upp eller jaga djur för pälsens skull eller med att äta kött.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements