De rika som tycker om att betala skatt

Det finns rika och rika. Dels de som gnäller, vägrar betala skatt och skapar sinnrika företagskonstruktioner för att slippa vara med och bidra till det gemensamma, till välfärden. Såna som Rausing, Kamprad och Paulsen.

Sen finns det andra rika som uppenbarligen inte har några problem med att betala skatt. En av dem är Barbara Bergström som inte ens bor i Sverige. Hon betalade  207 miljoner i skatt till staten för 2012. Hon var den person som betalade mest i skatt för 2012 efter att h asålt sin andel av Internationella Engelska Skolan. Näst mest betalade H & M-arvtagaren Lottie Tham, syster till Stefan Persson som brukar vara etta. Lottie Tham fick en skatt på 168 miljoner. Brodern har ramlat ner till 19:e plats med 39 miljoner i betald skatt jämfört med 815 miljoner år 2010.

Fredrik Lundberg som pytsade in 122 miljoner kronor, är dn person som betalat tredjen mest. Fyran är spelutvecklarmiljardären Markus Persson (Notch) med 88 miljoner i skatt, och efter honom hamnade Julas grundare Lars-Göran Blank med 71 miljoner.

Gustaf Douglas och hans barn Carl Douglas och Eric Douglas betalade tillsammans 177 miljoner. Var och en hamnade de dock inte i den absoluta toppen som skattebetalare.

Hela topplistan:

Total inkomst- och kapitalskatt under 2012 i miljoner kronor
Barbara Bergström, 207
Liselott Tham, 168, (HM)
Fredrik Lundberg, 123, (Lundbergföretagen)
Markus Persson, 88, (Minecraft)
Lars-Göran Blank, 71, (Jula)
Gustaf Douglas, 69, (Latour)
Sven Anders Gösta Nordgrén, 62
Carl Douglas, 60, (Latour)
Henric Lundgren, 53
Lars Staffan Johansson, 53
Janis Teodors Dzedins, 51
Hans Eric Jean Gösta Nicou, 50
Eric Douglas, 48, (Latour)
Karl-Johan Persson, 47, (HM)
Jan Axel Bengtsson, 43, (HM)
Dan Stern, 41
Skyddade personuppgifter, 40
Martin Larsson, 39
Stefan Persson, 39, (HM)
Bo Larsson, 38
Skyddade personuppgifter, 38
Peter Thelin, 38 (Brummer & Partners)
Ane Uggla, 37, (Mærsk)
Per Olof Olsson, 34
Rune Andersson, 33, (Mellby Gård)

Den svenska storfinansen är främst representerade av HM-familjen Persson och familjen Douglas, men även ägarfamiljen bakom världens största rederi, danska Mærsk, finns med på topplistan. Familjer som kontrollerar sina finansimperier med hjälp av stiftelser finns av naturliga skäl inte med listan. Exempel på sådana familjer är Wallenberg, Söderberg och Ax:son Johnson (delvis). Andra familjer äger sina företag via utländska moderbolag (holdingbolag). Några sådan familjer är Kamprad och Ax:son Johnson. Åter andra bor också själva i utlandet, exempelvis Rausing, Lundin och Paulsen. En av de anonyma kan eventuellt vara Jan Stenbecks yngste son.

Förra årets toppbetalare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “De rika som tycker om att betala skatt”

Kommentarer är stängda.