Vapensmugglare gripna i centrala Göteborg

I onsdags stoppade polisen en bil i centrala Göteborg. I bilen fanns tre personer och en massa vapen. Den tekniska undersökningen pågår fortfarande, men resultatet hittills är fem automatvapen av typ Kalashnikov, elva pistoler samt en mängd ammunition.

Två av personerna i bilen, en 33-årig man och en 39-årig kvinna, var sannolikt kurirer då de saknar anknytning till Sverige. De är hemmahörande i Bosnien-Hercegovina. Den tredje mannen, en 46-åring, är en välkänd kriminell man från Backa i Göteborg. Känd för liknande brottslighet tidigare:

– På västra Balkan har ett antal husrannsakningar genomförts. Där har man också anträffat vapen, säger polisintendent Erik Siverbo, biträdande chef för länskriminalen.

Polisen betraktar den anhållne 46-åringen, bosatt i Backa, som huvudman:

– Det är en grovt kriminell person som tidigare ägnat sig åt den här typen av brottslighet, säger Siverbo.

46-åringen dömdes i januari 2012 till fängelse i två år och åtta månader för grovt vapenbrott och häleri.

Förundersökningen leds av Internationella Åklagarkammaren avseende insmuggling av vapen från Balkan och bedrivs inom ramen för den särskilda händelsen Trygg i Göteborg. Länskriminalpolisen handhar förundersökningen med bistånd från Rikskriminalpolisens spanings- och underrättelseverksamhet och i samarbete med olika polisorganisationer på västra Balkan.

Förutom de tre redan nämnda personerna är en 33-årig kvinna anhållen. Anhållandet av henne skedde i samband med husrannsakningar som en följd av tillslaget mot bilen. Hon har enligt uppgift en relation med den 46-årige mannen.

Polismyndigheten har gjort bedömningen att vapnen var avsedda för den grovt kriminella gängmiljön i framför allt Göteborg. Det finns ju, med tanke på de pågående konflikterna i den miljön, ett visst behov av skjutvapen där.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements