I mitt bostadsområde finns sannolikt inte en enda dömd person

I mitt postnummerområde finns inte en enda person som förekommer i det register över domar som Lexbase lagt upp nätet. Dvs ingen som förekommer i någon dom de senaste 5 åren. I hela bostadsområdet finns 1 person som förekommer i registret. Om personen är dömd eller friad för det brott som domen gällde vet jag inte och har inte för avsikt att ta reda på. Inte heller om det är ett bagatellartat brott eller nåt allvarligt. Det är för mig ointressant. Det som också är viktigt att notera i detta sammanhang är att förekomst i registret inte betyder att en person begått nåt brott. Inte heller betyder förekomsten av en adress att där idag bor en brottsling. Den dömde personen kan ju ha flyttat för länge sen.

De flesta brott är ointressanta. Småbrott, vardagsbrott, missbrukare, utslagna. Detta sagt även om jag skriver om brottslingar och brottslighet. Men jag skriver inte om vilken brottslighet som helst. Dels skriver jag om brottslighet generellt, del skriver jag om brottslighet som påverkar samhället i större utsträckning. Överklassens brottslighet, ekobrott, korruption. organiserad brottslighet och liknande. Sådant skriver jag om. I de fallen är också personerna intressanta och det är som jag ser det ibland viktigt att namnge dem.  Dessutom skriver jag om politisk brottslighet och brottslighet som har koppling till jämlikhet och jämställdhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. 18:08. Lexbase har blivit hackat och många domar är fritt överkomliga,

Advertisements

4 Replies to “I mitt bostadsområde finns sannolikt inte en enda dömd person”

  1. Det vet du inte, för det som är i basen är det som står i domen och folk flyttar. Dessutom så är inte hovrättens domar med. Där förekommer både att det döms som frikänns.
    M.a.o. registret är inget värt. Uppgifter är inaktuella och icke tillförlitliga.

    1. Vilket jag också skriver. Men att det inte bor några i registret förekommande, förutom i ett fall, vet jag. Inflyttning och utflyttning i vårt område är minimalt.

  2. Självklart. Det finns många såna områden. I stort sett alla villaområden (arbetarklass såväl som medelklass) har noll prickar. I överklassområden verkar det ofta finnas enstaka prickar. Majoriteten av det svenska folket och en stor del av den svenska arbetarklassen bor i småhus.Det gäller i de flesta bruksorter och mindre samhällen i hela Sverige. Undantagen är de större städerna.

Kommentarer inaktiverade.