Bra och dåligt av Ekis Ekman om Thentes näthatsartikel

Ekis Ekman har skrivit en artikel med anledning av Jonas Thentes artikel om näthatare. Det är en till stora delar bra artikel, men inte helt och hållet.

För några viktiga saker har Thente rätt om:

  • Hans försök till klassanalys är helt okej med tanke på att han egentligen är liberal och därmed oftast mycket individifixerad. Detta är jag och Ekis Ekman helt överens om.
  • Vänstern har till stor delar övergivit arbetarklassen och kampen för jämlikhet. Inte helt, men stora delar av vänstern sysslar med identitetspolitik istället för klasskamp. Det verkar som om Ekis Ekman inte håller med om detta.
  • Näthatare är med all sannolikhet arbetarklass i mycket stor utsträckning. Bevis för det saknas, bevis mot det saknas, men alla indicier tyder på att så är fallet. Ekman är klok som inte bryr sig om att kommentera just detta.
  • Nån arbetarrörelse att tala om har vi inte heller. Vad vi till stor del har är försäkringsbolag som kallar sig fackföreningar. Därför hög organisationsgrad. Men arbetarrörelse i betydelsen organisationer som tar kamp för mer jämlikhet, mot kapitalism och för arbetare har vi inte haft i nån större utsträckning på mycket länge. Inte heller går det att urskönja nån större kamp inom arbetarklassen vid sidan av fackföreningar eller oberoende av fackföreningsledningar. Att som Ekis Ekman gör, hävda att 70% organisationsgrad bevisar att vi har en arbetarrörelse är ren dumhet.

Men Ekis Ekman har rätt i att Thente inte pekar ut orsakerna till att människor känner sig utanför, att arbetare känner sig förfördelade, illa behandlade osv. Det beror ju på att Thente i likhet med andra med borgerliga politiska uppfattningar inte kan eller inte vågar dra konsekveensen av det han säger. Att den borgerliga nyliberala politiken lett till denna situation. För borgerliga liberaler som Thente finns bara individer, inte politik, inte klasskamp, inte kollektiv. Därför kan de bara gå halva vägen. Se symptomen på problemen, men inte orsakerna och därmed inte lösningarna.

Kajs Ekis Ekman har rätt i slutet av sitt inlägg. Näthat går inte att bekämpa på nätet elelr med ord. För näthat är ett symptom. För att bekämpa näthat krävs samma saker som det krävs för att bekämpa rasism, fascism och segregation etc. En politik för ökad jämlikhet. Kamp för jämlikhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements