Det svenska fisket i Västsahara

Svenska och tidigare svenska fiskebåtar deltar idag i fisket utanför Västsaharas kust. Landet är ockuperat av Marocko och fisket sker med tillstånd av marockanska staten eller med marockanska fiskebåtar.

Minst en båt är svenskägd (Zander med Belizeflagg men ägd av Lennart Kjellberg med familj i Fiskebäck), en kan eventuellt vara det (Midsjo som är hemmahörande på Komorerna) och en fyra-fem stycken uppges ha ett svenskt företag, Svemar AB som manager. Svemar AB ägs av Peter Kjellberg, brorson till Lennart Kjellberg. Ytterligare ett antal båtar kan ha nån annan svensk eller svenskt företag som verklig manager. Enligt uppgift arbetar mellan 10 och 20 svenska fiskare regelbundet på fiskebåtar i Västsahara. En annan svensk som är aktiv i området är Bo Holmqvist med företaget AB Dakhla Technical Management. Han var tidigare aktiv med bemanningsverksamhet i åkeribranschen.

Det svenska fisket sker på ockuperat vatten och tillstånden ges av ockupationsmakten. Förfarandet står i strid med internationell rätt men är inte brottsligt. Att delta i fisket i Västsahara eller på annat sätt göra affärer med ockupationsmakten måste betraktas mycket politiskt tvivelaktigt. Förutom redan nämnda fiskeriintressen finns det också svenska rederier som har affärer i området. I det fallet handlar det om betydligt större företag än de små fiskeriföretagen och det är något som måste betraktas som än mer anmärkningsvärt än fiskare som försöker försörja sig.

Fisket i Västsahara är inte heller på något sätt första gången svenskar fiskar långt bort från Sverige. På 1950-talet fiskade svenska fiskare i Brasilien, på 1960-talet i Tunisien, på 1970-talet i Liberia, Guinea-Bissau, Australien och på andra ställen.

Läs också:

Svenskt rederi levererar olja till ockupationsmakt
Danskhärvan – fiffel och båg i åkeribranschen
Största svenska fiskebåtarna 2014
Svenska fiskare i Nordafrika och Västafrika
Många fel om fisket i Västsahara
Exporten av fiskekapacitet till Västsahara överdrivs av Greenpeace
Det finns inga belägg för svenskt överfiske utanför Västsahara
Många ”svenska” båtar fiskar utanför Västsahara

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements