Privatskoleföretag misstänks ha försökt fuska

Ett privat svenskt skolföretag är misstänkt för att ha lämnat in ansökningar med falska och påhittade uppgifter om tänkt elevunderlag, undersökningar och praktikplatser. De vill starta för skolor, har tidigare hindrats från att göra detta på grund av felaktiga uppgifter i ansökningar och på grund av bristande elevunderlag. Nu har företaget försökt komma runt detta genom ännu mer felaktiga uppgifter. Det är i alla fall vad Skolinspektionen tror:

För att få öppna nya skolor måste ett företag bevisa att det finns tillräckligt många barn i närheten som kan bli elever på skolan. Thorengruppen påstår att man varit i kontakt med 65 425 personer och intervjuat drygt 46 000 av dem. Något som Skolinspektionen inte tror på.

– Enligt företaget innebär in­tresse­undersökningen att man ger omfattande bakgrundsinformation och ställer 13 frågor. Thorengruppen säger att åtta personer på företaget gjort det. Vi ifrågasätter att det gjorts i den omfattning som de påstår, säger Andreas Spång.

[…]

Friskolekoncernen har haft problem med Skolinspektionen förut. Förra året avslogs flera ansökningar om att öppna nya yrkesgymnasieskolor med arbetsplatsförlagt lärande (APL) eftersom de inte kunde bevisa att de hade praktikplatser.

– Vi såg nästan exakt samma sak i år. De har lämnat in en lista på före­tag som ska vara villiga att ta emot elever. Vi har gjort 17 stickprov och i 15 av de fallen har arbetsgivarna sagt att de inte varit i kontakt med Thorengruppen eller att de inte har några APL-platser.

ThorenGruppen driver idag utbildning inom flera områden. Förutom företags- och vuxenutbildning finns 26 st gymnasieskolor inom koncernen uppdelade i tre grtupper: Affärsgymnasiet – Thoren Business School, Tekniska Gymnasiet – Thoren Innovation School och Yrkesgymnasiet. Under 2014 har företaget tänkt att starta sina första grundskolor, men det verkar inte som om det blir så.

Totalt har koncernen över 700 anställda. Omsättningen i företaget har vuxit konstant varje år, bland annat genom köp av skolor från konkursade JB-koncernen, och företaget har gjort vinst med hjälp av bidrag i 13 av 14 år.  Huvudägare av företaget är Raja Thoren.

Thorengruppen har varit i blåsväder förut. Med icke-existerande lärlingsplatser och dålig omhändertagande av eleverna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Privatskoleföretag misstänks ha försökt fuska”

Kommentarer inaktiverade.