Svenska rederier

De stora historiska svenska rederierna, Broströms, Transatlantic, Nordstjernan (Johnson-linjen), Svenska Lloyd, Saléns osv finns sen länge inte mer. Det finns ett företag som heter Transatlantic, det är dock bara namnet som är gemensamt med det gamla klassiska göteborgsrederiet, företaget är ett annat. Det finns idag företag som bär namn efter vissa av dotterbolagen i de stora rederikoncernerna, som exempelvis Svenska Orient Linjen AB. I likhet med det nuvarande Transatlantic är det dock också ett relativ nytt företag.

Nordstjernan som bolag finns kvar, men det bedriver ingen som helst rederiverksamhet. Företaget som hette Broströms och som inte var originalbolaget har slukats av det stora danska rederiet Mærsk. Resterna av Saléns stora rederi återfinns i två bolag ägda av familjen Salén, Salénia AB med verksamhet i flygbranschen och Sven Salén AB med verksamhet inom sjöfartsområdet.

Vidare kan delar av verksamheterna som fanns i Salén återfinns i existerande rederier, sålunda har kylrederiet idag (efter lite fusioner och uppköp) namnet Cool Carriers AB, intill nyligen NYKCool och ägt av det japanska NYK efter att först ha verit ett självständigt bollag och sen ägt av bl.a. Lauritzen-koncernenÄgare av Cool Carriers är idag ett ryskt företag vid namn Baltic Reefers.

En annan del av Saléns kylfartygsrederi hamnade i företaget Holy House Shipping medan arvtagare till och rester av tankfartygsverksamheterna återfinns i företag som Stockholm Chartering, Laurin Maritime, Fredriksens Frontline, familjen Sohmens BW Group och i John Angelicoussis Maran Tankers.

Atlantic Cartier

Atlantic Cartier

Broströmskoncernen och det ursprungliga Transatlantic startade och var delägare i Atlantic Container Line (ACL), ett företag som fortfarande finns kvar som en del av italienska Grimaldi Group.

Stena Paris

Idag är dock Stena-koncernen inklusive det självständiga tankfartygsrederiet Concordia Maritime Sveriges överlägset största rederikoncern. Näst störst är biltransportföretaget Wallenius. Flest rederiföretag finns dock på ön Donsö där det finns hela 12 rederikoncerner, Donsötank, Furetank, Veritas Tankers, Sirius, Swedia, Tärntank, ÄlvtankOljOla, Kiltank, Bunkertell Rederi, Northern (inklusive Donsö Bunkerservice) och Ekships. Även i fiskeläget Fiskebäck inklusive Önnered (som är stadsdelar i Göteborg) finns det ett antal mindre rederier såsom BRP RederiFjordtankKrabbeskärs Rederi AB och Fiskebäck Bunkring.

Andra existerande svenska rederier är exempelvis Ahlmarks i Karlstad, Engström Shipping i Lysekil, Tarbit Shipping i Skärhamn, Rederi AB Gotland, Thunbolagen i Lidköping, Tallink Silja, Viking Rederi (Viking LIne) och Wisby Tankers.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements