Misslyckade arbetsgivarlistor i SVD

Svenska Dagbladet försöker sig på att lista de största arbetsgivarna i varje svenskt län och region. Men listorna är bara dumheter av den enkla anledning att den bara tar hänsyn till var huvudkontoret ligger. Det är inte ofta som de flesta anställda finns där huvudkontoret ligger.

Som exempel på underligheterna som uppstår kan vi ta följande. Två stora arbetsgivare finns överhuvudtaget inte med på listan över Västra Götaland, AstraZeneca och Saab (då menar jag inte den före detta biltillverkaren utan flyg- och vapenkoncernen).  Capio, Stena Metall, Carl Bennet, Willys och Latour hör däremot inte till de största arbetsgivarna i Göteborg. Siffrorna för Volvo och SKF är överdrivna. Carl Bennet har knappast 19 000 anställda i Västra Götaland och inte heller Capio har så många anställda i regionen som redovisas. De två Volvoföretagen och SKF är visserligen helt säkert bland de allra största arbetsgivarna, men siffrorna är förts mycket mindre än de som redovisas i SVD:s listor. Kommunen finns delvis med fast med för små siffror, men inte regionen som är en av de största arbetsgivarna.

Sandvik har sitt huvudkontor i Stockholm, men har de flesta anställda i Gävleborgs län. Där sannolikt den största arbetsgivaren utan konkurrens. SSAB är en av de största arbetsgivarna i Dalarna, Norrbotten och Södermanland men redovisas inte där osv. Så där kan jag hålla på i evighet. Svenska Dagbladets listor är inte värda nånting om jag ska vara ärlig. De redovisar ibland de största företagen efter antalet anställda i varje län baserat på företagets huvudkontor, men det är bara ibland de största arbetsgivarna i de aktuella länen. I vissa företagskoncerner och län tas dotterbolag upp, i andra inte.  Sannerligen dåligt gjort.

Kanske ska vi inte bara skylla på SVD och deras journalist. Visserligen har personen inte ansträngt sig ett dugg utan bara snott listorna från en annan sajt rakt av. Det är faktiskt rätt slappt arbete. Rätt uselt. Det kunde en robot gjort lika bra. Fast, Klas Andersson kanske är en robot? För SVD.s listor baserar sig på sajten Largestcompanies.se. De redovisar företag efter det län företaget har sig huvudkontor i och listar dem bl.a i förhållande till antalet anställda totalt. Det säger ingenting om huruvida de är en stor arbetsgivare i det aktuella länet eller inte. I allmänhet är de inte det. Det gäller speciellt alla företag med huvudkontor i Stockholm.

Listorna kan visserligen vara intressanta ändå. Att Toyotas huvudkontor för deras tillverkning i Europa ligger i Sverige är exempelvis intressant. Att brittiska GKN är en stor arbetsgivare i Sverige på olika håll är också intressant. Det finns fler liknande saker att upptäcka. Tro bara inte att ni läser listor över de största arbetsgivarna i varje län.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

PS 15 dec. Har noterat att SVD ändrat rubriker i sin artikelserie. Nu är det mer korrekt och mindre missvisande.

Advertisements