Kriminella gäng och de skjutna i Majorna

Två personer sköts ner i Majorna den 7 februari. På Karl Johansgatan vid Jaegerdorffsplatsen. Polisen var snabba att meddela att det fanns en gängkoppling till i alla fall den ena personen. Vilken person som har en gängkoppling av de två är oklart, en av de skjutna är från Majorna och en uppges vara från Gårdsten. Enligt GP finns det en koppling mellan båda två och ett territoriellt gäng i Göteborg:

Den yngre av de två männen är släkt med en av flera personer med anknytning till ett så kallat territoriellt gäng med bas i Majorna som i april förra året attackerade och grovt misshandlade en man på en restaurang i centrala Göteborg. Den då misshandlade mannen hade anknytning till Hells Angels-miljön.

– De skjutna förekommer i gäng, de är kända av oss, så det är något vi arbetar med. Men vi låser inte fast oss vid den teorin, säger Christer Fuxborg.

Majorna och Gårdsten är två av de stadsdelar i Göteborg som anses ha kriminella territoriella gäng som kontrollerar en stor del av narkotikahandeln. Löst organiserade och egentligen mer nätverk än gäng. Både nätverket i Majorna och nätverket i Gårdsten anses ha kopplingar till ett äldre kriminellt nätverk i Göteborg, Naserligan. Samtidigt ska den makt dessa nätverk har inte på något sätt överdrivas. Det är alltför många som gör det.

Att ha en gängkoppling betyder förstås inte att någon med säkerhet är gängmedlem. Inte heller är de flesta kriminella gäng något med formellt medlemskap och liknande. De flesta är bara kompisgäng, kompisnätverk, som sysslar med brott. En del personer i dessa kompisgrupper begår allvarliga brott, en del begår inga brott alls.

Skjutningar har nästan alltid koppling till uppgörelser i den undre världen. Det är svårt att tro att skjutningen i Majorna som resulterade i att två unga män blev allvarligt skadade och kämpar för sitt liv på Sahlgrenska inte har nån koppling till kriminella gäng. Det har det sannolikt, men det betyder inte att de båda skjutna med nödvändighet har det. Men det verkar klart att det är den yngre av de två skjutna männen, vilket är personen från Majorna, som framförallt har koppling till ett kriminellt gäng:

Den yngre av de två offren (född 1994) är släkt med en framträdande medlem i Majorna-nätverket, en person som förra året dömdes för en grov misshandel på en restaurang i centrala Göteborg.

Vid tillfället angrep flera ur Majorna-gänget en man med anknytning till Hells Angels och dennes kompis.

Namnet på den ene personen, den unge mannen från Majorna, har offentliggjorts av mannens egen mor på en lång rad affischer/lappar i Majorna. Dessutom har maronitiska kyrkan offentliggjort hans namn då de haft förböner för honom. Han heter Oliver (ibland Olivier) Chidiac och hans mor hävdar med emfas att han inte på något sätt är medlem i nåt gäng. Så kan det förstås vara. Den äldre av de två skjutna, som alltså är från Gårdsten, är känd för att figurerat i en förundersökning kring ett grovt vapenbrott och lite annan brottslighet.

Ingen av oss utanförstående vet om han är gängmedlem eller inte, men det är inte alltid föräldrar vet heller. Inte heller betyder det faktum att polisen hävdar att de två skjutna har gängkopplingar att de faktiskt har det eller är gängmedlemmar. De kan ha skjutits för att en av dem har gängkopplingar, på grund av nåt misstag som retat upp nån med gängkoppling utan att de själva har nån gängkoppling eller bara för att de är släkt med nån som har gängkoppling.

Vad jag är säker på är att dådet i Majorna som resulterat i att två unga män blivit svårt skadade och fortfarande kämpar för sitt liv på sjukhuset med all sannolikhet har gängkopplingar. Däremot har vi ingen aning om de två personerna som skjutits har gängkopplingar. Vad polisen säger därvidlag spelar en mycket liten roll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements