Flera personer dömda till skadestånd för Fly Me-konkursen

Enligt en dom i Göteborgs tingsrätt ska Mats Qvibergs nye rådgivare i HQ-tvisterna, Christen Ager-Hanssen, ska solidariskt med de tidigare styrelsekollegorna advokaten Staffan Edh och revisorn Björn Olegård betala 88 miljoner kronor i skadestånd, ränta och ersättning för rättegångskostnader till Fly Me:s konkursbo.

Skadeståndet uppgår till cirka 41,5 miljoner kronor, räntan som löpt från och med 2 mars 2007 till 33 miljoner kronor och rättegångskostnader om 14 miljoner kronor. Skadeståndsdomen mot Christen Ager-Hanssen meddelades via en tredskodom i oktober 2014. Nu har även domen mot styrelsekollegorna advokaten Staffan Edh och revisorn Björn Olegård kommit. Göteborgs tingsrätt har i dag dömt de två tidigare styrelseledamöterna att betala drygt 88 miljoner kronor till Fly Mes konkursbo.

Målet rör en utbetalning om drygt 41,4 miljoner kronor som styrelsen påstod var för ett köp av det brittiska flygbolaget River Don. Den nu dömda duon har tidigare friats från misstanke om grov trolöshet mot huvudman i samband med utbetalningen på drygt 40 miljoner kronor. Tingsrätten konstaterar nu att utbetalningen gjordes för Christen Ager-Hanssens köp av aktier i Fly Me, och inte för köp av det brittiska flygbolaget och att styrelseledamöterna som har genomfört transaktionen har varit fullt medvetna om det.

Domen är andra gången som Fly Mes konkursbo, som företrätts av Advokatfirman Lindahl i Göteborg, vinner en talan om skadestånd mot personer eller bolag i Fly Me-koncernen trots ogillande domar i brottmål om samma sak. Styrelseledamöterna har tidigare dömts till fängelse för grovt bokföringsbrott för deras hantering av transaktioner i Fly Me.

Konkursförvaltare är advokaten Rickard Ström på Lindahl, och i tvisten har konkursboet företrätts av Lindahls advokater Lars Jonson, Emil Andersson och Helena Rosén Andersson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements