Broströmskoncernens fall

En gång i tiden var Broströmskoncernen Göteborgs överlägset största privata arbetsgivare och motsvarigheten till vad Volvo är för staden idag. 1965 hade företaget 18 000 anställda, ägde en tredjedel av Sveriges handelsflotta och Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB samt, en minoritetsandel i Götaverken, 50% av Uddevallavarvet, Park Avenue Hotel och mycket mer. Dan-Axel Broström hade länge varit centralpersonen i skvallertidningarna osv. Han levde ett lyxliv som syntes i offentligheten. Men företagets nedgång hade egentligen redan börjat. Med Dan-Axel Broströms supande, hans kvinnoaffärer, giftermål med nattklubbsdansösen Annabel Lee osv.

Redan 1960 utspelade sig också en bitter konflikt i ledningen för Ångfartygs AB Tirfing, moderbolaget i Broströmskoncernen. Det var början till slutet skulle jag nog vilja säga. Konflikten slutade med att chefen för Svensk Amerika Linjen, Dan-Axel Broströms tidigare svåger, Erik Wijk sparkades ur styrelsen. Algot Mattsson har i flera böcker beskrivit det hela som att Erik Wijk konspirerade för att få bort Dan-Axel Broström och i slutändan själv fick betala för det. Denna version stämmerr inte alls med den version Erik Wijk själs formulerade kring händelserna och som delvis återgetts i författarens Erik Wijks bok som sin far, Allt vi här drömma om. Författaren Erik Wijk är barnbarn till chefen för SAL som bar samma namn.

Algot Mattssons version är vida spridd, men Erik Wijks beskrivning har inte nått samma stora publik. Jag har fått författaren Eriks Wijks tillåtelse att publicera några kapitel ur hans bok om sin far, Olof Wijk. Kapitel som beskriver hur Erik Wijk kastades ur styrelsen i Tirfing, sonen Olof Wijks inblandning i detta, koppling till SAL, relation till sin far och en hel del annat om de två. Texterna är publicerade på Det gamla Göteborg, en sajt jag driver ihop med Jakob Kinde och Daniel VInge, med stöd från Olle Katz och min bror Albert Svensson.

Läs:

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements