Surfande har inte slagit igenom hos tvååringar

Idag domineras media av en nyhet om att tvååringar använder internet. Surfar på nätet. Att internetanvändande slagit igenom bland tvååringar. En får intrycket av att det skulle vara nåt vanligt. Men det är det inte. I själva verket har 5 av sju tvååringar aldrig använt en telefon eller en surfplatta för att surfa på internet och de flesta barn använder inte internet så som de flesta tidningar hävdar. I alla fall inte så som vi tänker på internet.

De flesta barn spelar spel på en mobil eller surfplatta. De använder därvidllag oftast internet då många av spelen automatiskt är kopplade till nätet. Men barnen surfar inte på nätet, de använder inte internet aktivt. Det är bara löjligt att påstå nåt sånt. I själva verket är det så att spelandet idag bara pågår på en annan typ av utrustning än förr. När mina barn (idag mellan 30 och 45 år) var små gick spelandet från små Donkey-Kong-spel och arkadspel på spelhallar via Gameboy och spelkonsoler till datorer. Därefter har det gått från datorer till mobiler och surfplattor. Jag upplever inte på något sätt att barnbarnen spelar mer än vad mitt yngsta barn gjorde, men spelandet ser annorlunda ut. Eller rättare sagt, utrustningen de spelar på är annorlunda. Men de spelar Arkanoid (Bricks, Breakout). Ett spel mina äldsta döttrar spelade i spelhallen på Liseberg spelar barnen idag på sina mobiler.

Troligen spelas det också mer idag än för 20 år sen. Men majoriteten av barn använder inte internet på ett aktivt sätt (med större barn och tonåringar så gäller förstås det omvända) och internetanvändande har inte slagit igenom hos tvååringar. Tvååringar kunde inte spela på en dator eller en spelkonsol, inte Donkey-Kong eller Gameboy heller. De kan inte behärska tangentborg eller handkontroller. Däremot funkar touchscreen och därför spelar tvååringar mer idag. Användandet av nätet har ökat, men det är inget som är väsenskilt från det spelande mina egna barn ägnade sig åt. Att bara jämföra internetanvändande bland barn är därför missvisande. Användande av spelkonsoler och datorer för spelande etc bord också vara med för att se om spelandet verkligen ökat. Bland små barn är det sannolikt så, men om det är så bland tonåringar undrar jag verkligen över. Sannolikt inte. Att spelandet går ner i åldrarna är otvivelaktigt. Men frågan är om det verkligen gör nåt.

Vad det gäller huvudräkning och stavning, matematikförståelse och läsförståelse började försämringen dessutom för länge sen. För matten när minräknarna kom. För läsförståelsen när mobiltelefoner som det gick att skicka SMS med dök upp. Det har inget med surfplattor och moderna smartphones att göra.

Föräldrar som försummar sina barn har också funnits i alla tider. Jag tror det är bättre att barnen i såna fall spelar spel än bara tittar på TV eller hänger ute på gatan. Spel är interaktivt, TV-tittande passivt.

Faktum är också att det ökande spelandet och surfandet på internet är en viktig faktor bakom den sen länge minskande brottsligheten. Barn och ungdomar är inne istället för att hänga ute på gatan, långt från de vuxnas vakande ögon. Det finns alltså många bar sker med internet och dataspelande också, men minskande fysisk aktivitet och sämre förståelse av matematik är kanske de främsta problemen. Å andra sidan är ungdomar och barn bättre på engelska idag än vad vi var förr.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Surfande har inte slagit igenom hos tvååringar”

Kommentarer inaktiverade.