Nedskräpningslagen – en lag som inte borde finnas

För fyra år sen infördes en lag mot nedskräpning. Det var redan från början klart att det skulle bli en verkningslös lag. Helt enkelt för att det skulle vara enormt svårt att bevisa och beivra brott mot lagen. Nästan helt omöjligt att tillämpa lagen.

Nu har det också visat sig vara just det. En verkningslös och därmed meningslös lag:

Det var den 10 juli 2011 som lagen i miljöbalken skärptes vid nedskräpning på offentlig plats. Den som lämnar en snabbmatsförpackning, läskburk eller engångsgrill efter sig riskerar sedan dess 800 kronor i böter.

Men det är få böter som skrivs ut. Och trenden är att allt färre personer bötfälls.

Under det första halvåret som lagen var i kraft, 2011, skrevs 261 böter ut i hela landet. Samma notering för hela året 2014 är 195 bötfällda personer.

Det visar statistik som stiftelsen Håll Sverige Rent redovisar i sin ”Skräprapport 2015”.

– Tyvärr har lagen inte haft den förebyggande effekt som vi hoppades på, säger Joakim Brodahl. Polisen säger att de inte har resurserna och jag förstår dem. Men då måste man angripa problemet på ett bättre sätt.

Den här typen av verkningslösa och meningslösa lagar borde inte finnas då lagar som inte kan användas tenderar att minska respekten för lagen. Alltså borde nedskräpningslagen avskaffas. Inte förändras. Allt kan inte lösas med lagstiftning, Allt ska inte lösas med nya lagar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements