Dom i målet om s.k. ”porrfakturor”

Malmö tingsrätt meddelade igår dom i målet om s.k. ”porrfakturor”. Huvudmannen dömdes för bl.a. 31 fall av grov utpressning och 526 fall av försök till sådant brott till fängelse två år och sex månader. Åtalet ogillades dock till stora delar p.g.a. brister i utredningen.

Målet handlar om att ca 3 800 personer ska ha fått fakturor för att de laddat ned pornografiska filmer från webbplatsen newerotica.mobi i sina mobiltelefoner. De fakturor som åberopats har varit utställda av bl.a. Grossen Öland AB, Junior D Fin. Inc., JD Finance Inc., LDB Finans AB och Contrôleur Judiciaire. Vissa av fakturorna har innehållit hot om att ärendet skulle polisanmälas eller överlämnas till kronofogden eller inkasso om fakturan inte betalades.

Tingsrätten har bedömt att målsägandena utsatts för grov utpressning i de fall då det är bevisat att de fått en sådan faktura och att de betalat fakturan p.g.a. de hotelser som framfördes i denna. Tingsrätten har bedömt att målsägandena utsatts för försök till grov utpressning i de fall då det är bevisat att de fått en faktura som innehållit hotelser. Åtalet har dock också till stora delar ogillats då det inte bevisats vilken slags fakturor som skickats ut eller att målsägandena betalat p.g.a. hotelser i fakturan.

Huvudmannen dömdes även för grovt brott mot personuppgiftslagen i 2 787 fall och för grovt förtal mot en ung kvinna som på en webbplats hängts ut som ”porrsurfare” som inte ville betala för sig. I målet dömdes även för brott mot inkassolagen och för bokföringsbrott.

Utöver huvudmannen dömdes en person för medhjälp till utpressningsbrotten till fängelse i ett år och fyra personer dömdes för utpressningsbrott i företag underställda huvudmannen. Två av dessa dömdes till fängelse i vardera ett år och sex månader och två döms till villkorlig dom och böter.

Tingsrätten har även dömt ut skadestånd till målsägande som utsatts för brott.

Svensson/Malmö tingsrätt

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements