Zombies i verkligheten, film och TV

Ursprungligen är zombien en ingrediens i den religiösa praktiken/religionen voodoo som bland annat finns på Haiti och i de gamla franska delarna av Louisiana. Rötterna är afrikansk stamreligion och kristendom. Det är en religion som uppstått bland slavar och döden är en vitsminkad överklassman. Zombien är dödens slav.

En zombie i verkligheten ska enligt en del som forskat om voodoo på Haiti vara en man som förgiftas av en voodoo-präst, skendött, begravts i en kista, vaknat upp och sen grävts upp av voodoo-prästen för att bli dennes lojale slav. Om det finns några sådan exempel från verkligheten är mycket oklart, men sannolikt inte även om ett känt fall finns beskrivet. Det är dock mycket osäkert om den historien faktiskt är sann.

Zombier var till en början slöa monster som släpade sig fram. I George Romeros film ”Night of the Living Dead” (1968) etablerades sedan zombien som ett köttätande, korkat flockdjur, segt släpandes efter skriande blondiner med armarna utsträckta som kompassnålar. Här handlade det inte heller om enstaka zombier utan om horder av dem.

Zombien och vampyren är på många sätt varandras motsatser. Vampyren är en elegant ädling med anor som vet hur man skall föra sig. Zombien är en stinkande lik som lever och som myllrar fram sökandes hämnd. Vampyren är överklass, zombien är trasproletär.

Vampyrer har i populärkulturens värld utvecklats till harmlösa blodsugande individer med hjärta och kärleksbehov. Zombierna har utvecklats, blivit snabba och effektiva. Numera är de i allmänhet inte odöda, utan en typ smittas när de bits av andra zombier, en typ smittas när de är döda, andra skapas genom kemiska experiment eller strålning, genom nån slags virus eller genom att bli besatta av nån typ av främmande intelligens. Därmed är vi inte på en speciell zombiesort som finns i allt fler SF-filmer, SF-serier och böcker. En sorts zombier som odödliggjorts i TV-serien Firefly och kallas Reavers. De är idag stapelvara i SF.

Dessa zombies har mycket gemensamt med det som i mycken postapokalyptisk SF i serie-form och TV-serier kallas mutanter. Ofta har mutationerna uppstått av radiaktiv strålning och det är också en orsak till att zombies/reavers kan finnas i vissa berättelser. Det är också inom SF som vi hittar zombiefilmens korsning med survivalism i filmer som Road Warrior och dess efterföljare:

Den post­apokalyptiska genren passerade ungefär samtidigt en avgörande milstolpe med The road warrior (1982), där Mel Gibson slog igenom som genrens främsta ikon Mad Max. Filmen saknade visserligen zombier, men introducerade glorifierad och medryckande survivalism till livet efter katastrofen.

Gibsons fåordiga landsvägskrigare bekräftade att orealistisk men underhållande postapokalyps var ett mer säljande koncept än den dystert realistiska.

Moderna SF-serier och filmer som har zombier/reavers inkluderar exempelvis The 100, Firefly och Ghosts of Mars. Vi kan inom SF också konstatera att zombier/reavers blivit den moderna versionen av främmande intelligenser som tar besittning av människors kroppar. I vissa versioner handlar det som parasiter som blir intelligenta på det sättet vilket finns i många SF-rollspel och på sitt sätt i Falling Skies.

Enligt en del forskare har zombierna utvecklats på det sätt som skett på grund av samhällsutvecklingen:

Herman Geijer tror att det finns flera förklaringar till att zombies är så populära.

– Vi lever i ett instabilt samhälle med klimathot, pandemier och naturkatastrofer. Zombieintresset speglar den tiden. Jag tror också att det finns en längtan efter det mer basala, till ett liv som handlar om överlevnad.

[…]

David Giertta gillar också att klä ut sig – men är oftare galen vetenskapsman än zombie. Hans förklaring till zombietrenden påminner om Herman Geijers.

– Det finns så mycket elände i världen. Jag tror att zombies avdramatiserar och förlöjligar skräcken. De gör skräcken hanterbar och är ett sätt att få utlopp för skräcken i vardagen.

Eftersom världen är både tryggare och med mindre sjukdomar idag än den nånsin varit tidigare får vi anta att det handlar om den utvecklingen folk tror och upplever äger rum, inte om verkligheten. Zombiens popularitet och dess många varianter har lett till en annan oväntad utveckling. Forskar har på ett seriöst sätt börjat använda zombier i forskning och upplysning:

I synnerhet zombier, vars natur är så långt från realism man kan komma, har vuxit till en vetenskap som tas på allt större allvar. 2009 publicerade kanadensiska matematiker en modell av hur zombieapokalypsen skulle sprida sig, och gjorde ett synnerligen ambitiöst och korrekt arbete. Universitetet i Glasgow stoltserar med att ha världens ledande forskningsavdelning för zombieism. Deras ”Zombie institute for theoretical studies”, är visserligen humoristiskt menad, men bygger fortfarande på seriöst och vetenskapligt arbete. De är inte ensamma i den akademiska världen heller, det finns kurser i zombieism och postapokalyptisk överlevnad på ett flertal universitet runt om i världen inklusive i Sverige. Zombier erbjuder ett intresseväckande och underhållande sätt att beskriva katastrofer i stor skala, vilket har visat sig ha ett pedagogiskt värde.

Amerikanska smittskyddsinstitutet (CDC) noterade att deras informationskampanjer hade svårt för att engagera allmänheten. I ett kreativt infall bytte man ut de mer realistiska hoten mot zombier i?stället, och lanserade bloggen ”Preparedness 101: Zombie Apocalypse”. Konceptet blev så framgångsrikt att CDC:s sajt omedelbart kraschade av att få sin normala besöksstatistik tiodubblad.

2014 kom en studie som handlade om hur rymden kunde vara helt infekterad av zombier med zombieplaneter överallt:

The study—written by Stephen Kane (who divides his time between San Francisco State University and the Center for Global Extinction Pandemic Control) and his colleague, Franck Zelziz (Planetary Defense Institute)—presents a modified Drake Equation, which reveals that there could be more than 2,500 zombie-infested planets within 100 parsecs (326 light years) of our solar system

The premise underlying this calculation is deceptively simple: A growing number of Earth-size exoplanets have been discovered, many of which might be orbiting within the Habitable Zone of their host stars. This, in turn, increases the likelihood that life is relatively common in the universe.

But, evolution of life on Earth has been accompanied by symbiotic relationships between animal species and the bacteria and viruses that use the animals as hosts. The result has been a long history of lethal pandemics, including cholera, influenza, smallpox and, of course, Spontaneous Necro-Animation Psychosis (SNAP), more commonly known as ”Zombie-ism. As such, it stands to reason that this could be a cosmic-wide phenomenon.

Studien är naturligtvis ironiskt menad men är förmodligen ett effektivt sätt att visa hur pandemier kan spridas. Med hjälp av zombier kommer fler människor att läsa studien och förstå mekanismen för pandemier. Naturligtvis går det också att driva med den typen av studier.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Zombies i verkligheten, film och TV”

Kommentarer inaktiverade.