Visst finns det kulturella skillnader när det gäller brottslighet

Del 1 av 6 i serien Kultur och brottslighet

Det är uppenbart om brottsbenägenhet och brottsstatistik för olika länder studeras. Låt oss ta Centralamerika och Karibien som exempel. Det är en världens våldsammaste regioner där de flesta länder i toppen av världens mordliga återfinns. Mord (egentligen våldsam död) är det enda brott som egentligen kan jämföras internationellt då definitionen i de flesta länder är densamma. Med andra brott kan det vara väldigt olika definitioner och väldigt olika lagstiftning. Så låt oss ta en titt på hur det ser ut i Karibien och Centralamerika.

Redan världsdelsmässigt finns det mycket stora skillnader. Amerika som helhet hade en mordfrekvens på 16,3 år 2012 medan Asien låg på 2,9. Mordfrekvens ä antalet mord per 100 000 invånare. Statistiken som utgår från antalet anmälda mord i olika länder har dock olika tillförlitlighet så siffrorna måste tas med en nypa salt. I exempelvis Sverige anmäls det två till fyra gånger fler mord än vad som verkligen äger rum, i andra länder med svag stat anmäls långtifrån alla mord. Men statistiken som kommer från United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) ger ändå en jämförbar och generell bild av hur det ser ut. Statistik finns också tillgänglig från Världsbanken.

I Karibien och Centralamerika så är länderna med lägst mordfrekvens följande (senast tillgängliga uppgifter, i de flesta fall 2012 eller 2013):

Martinique 2,7
Aruba 3,9
Kuba 4,2
Surinam 6,1
Barbados 7,4
Anguilla 7,5
Bermuda 7,7
Guadeloupe 7,9
British Virgin Islands 8,3
Costa Rica 8,4
Turks & Caicos 8,6
Haiti 10,2
Antigua & Barbuda 11,2
Nicaragua 11,3
Franska Guiana 13,3
Grenada 13,3

För en hel del länder i området saknas statistik. De flesta länder i regionen är spansk- eller engelsktalande. På listan över de med lägst mordfrekvens (16 länder) återfinns samtliga fransktalande och samtliga länder som varit nederländska kolonier som det finns statistik för. Endast tre spansktalande länder finns med, Kuba som har ett radikalt annorlunda statskick samt Costa Rica och Nicaragua som har en annorlunda nutidshistoria än grannländerna. Samtliga brittisktalande länder på listan är skatte- och turistparadis, rika länder. Regionens allra fattigaste land finns också med på listan över de med lägst andel mord. Det fransktalande och helt etniskt svarta Haiti.

Hur ser det då ut bland de länder som har högst mordfrekvens? Dessa länder är:

Honduras 84,3
Venezuela 53,7
US Virgin Islands 52,6
Belize 45,1
El Salvador 39,8
Jamaica 39,3
Guatemala 34,6
St. Kitts & Nevis 33,6
Colombia 30,8
Bahamas 29,8
Trinidad & Tobago 28,3
Puerto Rico 26,5
St. Vincent 25,6
Dominikanska republiken 22,1
St. Lucia 21,6
Dominica 21,1

På denna lista finns enbart engelsktalande och spansktalande länder. Mexico borde också vara med på listan men statistiken från landet är inte korrekt. Colombia borde sannolikt också ligga högre på listan av samma skäl.

De engelsktalande länder som finns på listan över högst mordfrekvens är betydligt fattigare än de på listan över de med lägst mordfrekvens. Det gäller dock framförallt de länder som har koppling till Storbritannien. För de med koppling till USA är det annorlunda. US-amerikanska turistparadis, delar av USA eller länder som totalt domineras av US-amerikansk kultur samt länder där tungt kriminella som utvisats från USA hamnat är samtliga med på listan över hög mordfrekvens oavsett om de är fattiga eller rika. Fransktalande länder är med på listan över låg mordfrekvens oavsett om de är fattiga eller rika. Det finns inget samband mellan stor svart befolkning och mordfrekvens eller mellan stor vit befolkning och mordfrekvens.

Uppenbart är att fattigdom går hand i hand med brottslighet. Fattigdom ger mer brottslighet. US-amerikansk kultur ger mer brottslighet medan fransk kultur ger mindre brottslighet. Samma mönster kan också ses i Afrika (förutom det med US-amerikansk kultur som inte finns där), vilket jag ska återkomma till i ett separat inlägg. Även i de tidigare nederländska kolonierna (Aruba, Surinam) är mordfrekvensen låg.

Exemplet Karibien och Centralamerika visar helt klart att brottslighet har kulturella mönster. Exakta orsaker till att brottsligheten är lägre i länder, oavsett ekonomisk eller religiös situation, präglade av fransk kultur och franska är okända för mig och jag vet inte om det finns några studier på detta. Att US-amerikansk kultur ger mer våld är däremot välkänt men anledningarna till detta ligger utanför ramen för detta inlägg.

Men. Kultur har betydelse för brottslighet. Det finns kulturella skillnader.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series NavigationMuslimska länder har låg våldsbrottslighet >>
Advertisements

2 Replies to “Visst finns det kulturella skillnader när det gäller brottslighet”

Kommentarer inaktiverade.