Nordea har organiserat skattesmitning

Del 1 av 12 i serien Panamapappren

Den till stor del offentligt ägda banken Nordea har enligt media på ett organiserat sätt erbjudit sina rika kunder och företag hjälp att undgå skatt. Det hela kan inkludera rent brottsliga skattesmitarupplägg. Även andra svenska banker som SEB, Handelsbanken, Swedbank, CarnegieBanque Invik och Öhman förekommer i det omfattande materialet som tyska Süddeutsche Zeitung kommit över. Materialet har sedan delats via den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ och redovisas på sajten Panamapappren. Även den norska storbanken DNB och danska Jyske Bank förekommer i materialet.

Avslöjandet handlar om att en advokatbyrå i Panama ska ha hjälpt rika i hela världen gömma undan pengar från skattemyndigheter. Firmans namn är Mossack Fonseca.

BBC skriver för sin den om att dokumenten från Mossack Fonsecas databas diverse kopplingar som bland annat leder till ryska presidenten Vladimir Putins innersta krets. En rysk storbank med nära kopplingar till presidenten ska enligt uppgifterna från BBC ha tvättat miljardbelopp. Flera företag som sägs ägas av en av Putins bästa vänner ska också ha varit inblandade i skumma pengatransaktioner. Även den brittiska tidningen Guardian skriver om Putin och hans närmaste krets. Dessutom om att den korruptionsfyllda fotbollsorganisationen Fifa har koppling till Panamahärvan som hela skattesmitaraffären kallas.

Den isländske statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är en av dem som kopplas till skatteflykten. Hans fru har enligt uppgifter från Sveriges Radio pengar i ett bolag på brittiska Jungfruöarna.

Enligt ICIJ:s hemsida Panama Papers är minst 140 politiker och tjänstemän från en rad olika länder runtomkring i världen inblandade i skandalen. Förutom Putin nämns politiker från Island, Pakistan och även Saudiarabiens kung. Totalt nämns tolv nuvarande eller före detta stats- och regeringschefer, och ännu fler av deras anhöriga. Däribland en svåger till Kinas president Xi Jinping som ska ha gömt undan stora summor i brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna liksom kändisar som fotbollsspelaren Lionel Messi och skådespelaren Jackie Chan ska förekomma i de läckta dokumenten.

I dokumenten finns enligt SVD och Aftonbladet mer än 400 svenska namn. Nordea hävdar att de inte längre ägnar sig åt den verksamhet som beskrivs i pappren från Mossack Fonseca:

Magnus Nelin, presschef för Nordea, säger att banken 2009 ändrade reglerna för att komma till rätta med ”den här sortens problem”.

– Efter 2009 försvann en ganska stor mängd kunder, säger han till SvD.

I ett fåtal fall låter Nordea ändå kunder ha offshore-företag. Men i de fallen handlar det inte om skatteflykt, och påståendet att banken låter rika komma undan skatt är därför felaktigt, menar Magnus Nelin.

– Vad som historiskt kan ha skett kan jag inte uttala mig om. Vi accepterar inte den här typen av kunder som vill ha hjälp med att komma undan skatt, säger han.

Hur kan ni veta att det inte rör sig om skatteflykt?

– Det finns regler för hur man tittar på olika kunder när de kommer. Det handlar om allt från privatkunder till större kunder och där följer vi reglerna.

Eller rättare sagt. De hävdar att de inte hjälper folk att smita med skatten, men av allt att döma sysslar med själva typen av upplägg fortfarande. Kanske hjälper de ”bara” till med penningtvätt?

Även firman i Panama förnekar att det på något sätt gjort sig skyldig till nåt brottsligt eller någon annan typ av fel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series NavigationPanamadokumenten- vilka svenskar handlar det om? >>
Advertisements

One Reply to “Nordea har organiserat skattesmitning”

Kommentarer inaktiverade.