Panamadokumenten- vilka svenskar handlar det om?

Flera hundra svenskar förekommer i de så kallade Panamadokumenten (Panamapappren). Vilka personer det är har inte avslöjats. Uppdrag Granskning har dock avslöjat en del namn på sådana som tagit hem sina pengar men det har inte med Panamadokumenten i sig att göra.

Total handlar det om cirka 9 800 svenskar som har gjort det. Uppdrag Granskning har gått igenom 9 000 namn på personer. Den tidigare regeringstjänstemannen Frank Belfrage är en av de personer som förekommer bland de 9 000. Andra rika svenskar som tagit hem skattesmitarpengar inkluderar Karl-Adam Bonnier, Peter Wallenberg, Gunnar Brock (Investor), Anders Igel (tidigare koncernchef TeliaSonera), Marianne Bernadotte, Fredrik Gottlieb, Agneta Kreuger, godsägarna (som dessutom är stora bidragstagare) Jörgen Ehrensvärd, Hans Gabriel Trolle Wachtmeister, Otto von Arnold (tidigare riksdagsman) och Ann Hagemann. En annan sådan person är Patrik Hannell i Falkenberg som alltså gått i samma fotspår som hans familj i övrigt. Vidare Erik Paulsson (PEAB) och Anders Carlberg (tidigare chef för Nobel Industrier). Från andra sammanhang är andra personer kända för att ha tagit hem sina pengar från skatteparadis eller ha smitit med skatten, däribland medlemmar i familjerna Rausing och Lundberg.

Uppdrag Granskning har ställt frågor om ett 20-tal personer av de 9 000. För att få fram de 9 000 namnen har Uppdrag Granskning gjort ett hästjobb. Det är uppenbart men ändå vägrar de avslöja namnen på de verkligt stora fifflarna. Ge oss alla namnen.

Uppdrag Gransknings program har dock inget som helst samband med Panamadokumenten som jag förstår det utan arbetet har pågått i ett år.

I stort är avslöjandet av Panamadokumenten ointressant ur en svensk horisont. Så länge vi inte får veta vilka det är som fifflat och smitit med skatten med hjälp av Nordea har journalisterna inte gjort sitt jobb. Eller kanske rent av gjort ett uselt jobb. Som det nu är ser det mest ut som om de svenska journalisterna deltar i en US-amerikanska kampanj mot USA:s fiender och konkurrenter Ryssland och Kina. Det borde inte vara nåt som svenskar ägnar sig åt. Att vi alla bör byta Nordea mot en annan bank är dock ganska självklart. Riktigt på samma sätt framstår det inte i den rapportering som finns på Panamapapprens hemsida. Där finns bland annat ett intressant reportage om hur Mossack Fonseca hjälpt underrättelsetjänster, angivare, agenter och spioner.

För att avslöjandet om Panamadokumenten ska vara riktigt intressant så måste journalisterna som sitter på dokumenten tala om vilka personer det är som Nordea hjälpte. Är det några av dem som Uppdrag Granskning nämnt? Hur mycket pengar det handlade om och hur mycket pengar som undanhållits i skatt av de som finns på Panamadokumenten. En som avslöjats är dock Anders Wall.

De 9 800 personerna, skattesmitare, som tagit tillbaka pengar från skatteparadis finns bara i begränsad utsträckning i de aktuella dokumenten. De 9 800 kommer uttryckligen inte att offentliggöras enligt de journalister som gjort programmet. Men i detta fall vet vi hur mycket pengar det handlat om, 7 miljarder kronor varje år som dessa 9 800 rika personer gömt pengar utomlands.

Fler namn:

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements