Tre nazister misstänkta för terroristdåd i Göteborg

Tre nazister har gripits, en har häktats och två begärts häktade för tre terroristdåd i Göteborg. Två bomber som exploderade, en bomb som upptäcktes innan den exploderade. Riktade mot vänsterbokhandeln/cafét Syndikalistiskt Forum i Kommendantsängen, mot en flyktingförläggning i Järnbrott och en flyktingförläggning på campingen i Lilleby. Bomben mot flyktingförläggningen i Järnbrott drabbade en person som fick allvarliga skador.

Alla tre personerna är eller har varit medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). En av dem, Viktor Melin, var eller är ledande i organisationens göteborgsavdelning. Han är misstänkt för inblandning i bomben mot Lilleby camping och för bomben mot Syndikalistiskt Forum. De andra två häktade är en 20-åring som greps i Göteborgsområdet i onsdags och en 50-åring som greps i norra Sverige i torsdags. 50-åringen är misstänkt för bomben i Järnbrott vilket rubriceras som mordförsök och för inblandning i de andra två händelserna. 20-åringen för bomben i Lilleby och sannolikt fler saker.

Säkerhetspolisen vägrar dock kalla brotten för det son de är, terroristbrott. De rubriceras bara som allmänfarlig ödeläggelse i två fall. Detta är ett typiskt utslag av deras slapphet mot högerextremister om i princip står för alla terroristbrott i Sverige. I modern tid exempelvis bomben mot Norrskensflamman (Sverige värsta terroristdåd nånsin), bomber mot vänsterpartilokaler på 1980-talet, lasermannen John Ausonius, Peter Mangs i Malmö och attacken mot skolan i Trollhättan.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements