77 år sen Sveriges värsta terroristdåd ägde rum

Sverige värsta terroristdåd genomfördes den 3 mars 1940. 5 personer, varav två barn dödades. Ansvariga var 5 högerextremister, nazister, tillika militärer, poliser och journalister.

På natten den 3 mars 1940 tog sig fem män in på Norrskensflammans tryckeri med hjälp av en nyckel som beslagtagits under en polisrazzia, och apterade en sprängladdning i tryckpressen. En våldsam brand bröt ut. Klockan 03.17 ringde en person till brandkåren och slog larm. Trots att brandkåren var på plats inom några minuter gick huset, som redan var övertänt, inte att rädda. Från tredje våningen hördes rop på hjälp. Brandkåren kunde inte hjälpa de instängda eftersom deras stege fattade eld. Sprängningen utfördes med trotylladdning, pentylstubin och krutstubin. De fem personer som bodde på andra våningen omkom. Det var Svea Granberg (vars make Valdemar Granberg då satt internerad i Storsien*), 12-årige sonen Torgny, Norrskensflammans ekonomichef Artur Hellberg, hans fru Alice och deras 8-åriga dotter Maj.

I april 1940 häktades fem män som erkände att de medverkat i attentatet. Det var tre officerare, fänrikarna Borgström, Krendel och Nordström samt journalisten vid Norrbottens-Kuriren Gunnar Hedenström och en menig soldat, Palmqvist. Några dagar senare inträffade det sensationella att Luleås stadsfiskal Ebbe Hallberg och kapten Uno Svanbom häktades för att ha deltagit i planeringen av attentatet.

I rättegången som följde behandlades aldrig det faktum att fem personer dött. De skyldiga åtalades inte för mordbrand utan för skadegörelse på annans egendom. De skulle de ersätta försäkringsbolaget samt utge en mindre summa pengar till tidningsföreningen Norrskenet för driftstoppet. Mamman till Arthur Hellberg, en av dem som dog i attentatet, försökte få skadestånd för att hennes son dött, men tillbakavisades av rättens ordförande med hänvisning till att hon ”inte var behörig” att komma med några krav. Under rättegången framkom det att en generalrepetition inför attentatet gjorts i Norrbottens-Kurirens tryckeri.

Rådhusrättens domar överklagades. I hovrätten dömdes Borgström, Krendel och Nordström till sex års straffarbete och Palmqvist till två år, medan kapten Svanbom, journalisten Hedenström och stadsfiskal Hallberg, de tre som planlagt attentatet, dömdes till sju års straffarbete. Hallberg dog kort därefter på Långholmen. De övriga benådades av samlingsregeringen 1944.

Att ingen åtalades för mordbrand eller är symptomatiskt för hur rättsväsendet i Sverige brukar behandla högerextremister och brott än idag. De utreds inte ordentligt, betraktas som mindre brott än de egentligen är och de skyldiga behandlas överseende av de som har makten. Vi ser hur polismakten och rättsväsendet bagatelliserar de högerextremas brott. Så var det för 77 år sen och så är det idag. Vi ser hur journalister på borgerliga tidningar samverkar med högerextremister. Då såväl som idag. Vi ser hur borgerliga regeringar, inklusive socialdemokraterna, inte tar högerextrem terrorism på allvar. Då, såväl som idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

*Storsien var ett arbetsläger (koncentrationsläger) där kommunister spärrades in.

Advertisements