Yakuza och Mara Salvatrucha i Sverige?

Yakuzan är den organiserade brottsligheten i Japan. Den är verkligen organiserad, med strikta regler och uppförandekoder. Våldsnivån i yakuzan är mycket låg och konflikter löses i allmänhet med hjälp av de strikta regler som finns. Yakuzan finns inte i Sverige, men jag känner i alla fall till en person i Sverige som har arbetat för dem och kanske skulle kunna betraktas som yakuza-medlem. Det handlar om en svensk man som arbetade för yakuzan med människosmuggling mellan Thailand och Japan. Han åkte fast och hamnade i fängelse men är numera frisläppt och har återkommit till Sverige.

När det gäller det US-amerikanska och centralamerikanska gänget Mara Salvatrucha (oftast kallade MS-13) så finns inte heller de i Sverige, men jag mötte faktiskt en man för nån vecka sen som hade Mara Salvatrucha-tatueringar i ansiktet. Frågan är vad han gjorde i Sverige? Vi har ju flyktingar från El Salvador, där Mara Salvatrucha är stort, i Sverige. Kanske var den släkting till nån av dem, en som som varit tillbaks i El Salvador, kanske en besökare från USA eller Spanien. MS-13 elelr Mara Salvatrucha är ett gäng med hög våldsnivå, men de är kända för att sällan använda skjutvapen.

Det finns överhuvudtaget får internationella kriminella nätverk på plats i Sverige med undantag av Hells Angels MC och Bandidos MC som i viss mån kan betraktas som kriminella nätverk då deras medlemmar ofta är inblandade i kriminella verksamheter. De italienska kriminella grupperingarna som Cosa Nostra (maffian), n’Dranghetan, camorran etc finns inte heller närvarande i Sverige. De mexikanska och colombianska kartellerna lyser också med sin frånvaro.

De vanligaste kriminella nätverken i Sverige med internationella anknytning är de traditionella nätverken med koppling till Balkan och det forna Jugoslavien som Naserligan i Göteborg, kretsarna kring Rade Kotur och nätverken kring Dragan Joksovic, Arkan, Ratko Djokic, Milan Sevo etc. En viss närvaro av kriminella nätverk från det forna Sovjet och Polen finns också, såsom Tambovgänget, nätverken kring Tariel Oniani och Dmitrii GaleevŠmikiniai och Miliai. Dessutom ska det finnas nätverk kopplade till västafrikanska kriminella nätverk i exempelvis Nigeria liksom vietnamesiska nätverk med internationella kopplingar, kanske då till och med till kinesiska triader.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements