Internationalism mot Nato och EU

När nya Natohögkvarteret invigs i Bryssel ordnas internationella protester 24-25 maj. Nej till krig – nej till Nato samlar alla pacifister och antiimperialister i hela världen mot det Natotoppmöte som hålls med anledning av invigningen. Inte minst vänder sig den breda fredsrörelsen mot det alltmer täta samarbetet mellan Nato och EU symboliserat av att mötet hålls i Bryssel där bägge organisationerna har sina högkvarter.

7 maj talade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Europaparlamentets säkerhetsutskott och välkomnade att ”samarbete nu har blivit norm och inte undantag” mellan EU och Nato. Ett samarbete som befästes vid Natotoppmötet i Warszawa förra året där Sverige deltog som ”guldklubbmedlem” tack vare värdlandsavtalet och allt tätare samverkan med Nato. Sverige deltar också i det av EU och Nato gemensamma propagandakriget mot Ryssland beslutat i Warszawa. Både genom att vara medlem i Natos Stratcom baserat i Riga och stödja EUs East Stratcom i Bryssel. Den tid när Styrelsen för psykologiskt försvar stärkte källkritiken i Sverige mot krigspropaganda genom att kritisera både Natos och Serbiens propaganda under Natos bombningar av Belgrad 1999 är sedan länge förbi.

För Nato patrullerar nu F-35 luftrummet i Östra Europa nära Ryssland, ett plan som man räknar med kan slå ut sin ryska motsvarighet 20 gånger när det ryska planet slår ut ett enda. Den amerikanska stridsvagnen Abrams som i september kommer till Sverige räknar man med är motsvarande överlägsen de ryska stridsvagnarna tack vare modernare teknik och att USA lägger ner tio gånger mer på militären än vad Ryssland gör. Nato kräver nu att alla medlemsländer höjer sin militärbudget till två procent av BNP, en upprustning som ibland kräver en fördubbling av militärkostnaderna. En väg även Sverige villigt slagit in på.

I helgen demonstrerade 200 personer i Göteborg och 100 personer i Stockholm mot Aurora som är namnet på en svensk övning i september med deltagande från Natoländer, den största militära övningen i Sverige sedan kalla krigets slut. 20 maj samlas alla som vill bredda och fördjupa fredsrörelsen till diskussionsmöte i Stockholm. Delta också du i den nya växande fredsrörelsen.

Tord Björk

Möte i Stockholm. Dags för fred! lördagen 20 maj i Stockholm på Södergården Götagatan 37, T-Slussen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sebbe Persson

    Hela grunden för militarismen är att det finns två parter, mellan vilka en konflikt byggs upp. Konflikten kan sedan utnyttjas av båda parter för en mängd syften, t.ex. att göda det militärindustriella komplexet eller att motivera diverse repressiva åtgärder. Att EU lierat med NATO (där Sverige i praktiken är medlem) är den ena parten är förstås helt sant. För mig är den andra parten, Putins jävla fascistoida regim, ett lika stort problem, vilket det inte verkar vara för dig, ofattbart! Hur är det med den pacifistiska övertygelsen?