London-branden och problemet med moderna byggmaterial

Ett höghus i North Kensington i London, Grenfell Tower, har totalförstörts i brand. Huset var ett bostadshus på 24 våningar med i huvudsak fattiga invånare, varav många invandrare. Totalt bodde mellan 400 och 600 personer i husets 120 lägenheter.

Hittills har 12 personer hittats döda och ett 70-tal personer förts till sjukhus. Det mesta tyder väl på att antalet döda är mycket högre än 12 stycken.

På bilderna ser det ut som om själva fasaden brinner kraftigt. Det är sannolikt husets nya energibesparande isolering av polyuretan eller polystyren (frigolit) som brinner då de materialen är mycket lättantändliga. Alternativt är det ytterbeklädnaden av tunn aluminium md polyetenplast i mitten. Också det väldigt brännbart. Sådan fasadbeklädnad har medverkat till snabb brandspridning vid tidigare bränder, bl.a. i Melbourne 2014.

På det sättet har fasaden hjälpt till att snabbt sprida branden till hela huset och medverkat till att folk inte kunnat ta sig ut. Det handlar i så fall om undermålig byggteknik och eventuellt också byggslarv som orsakat mängder med dödsfall. Det verkar också ha brunnit inne i huset då trapphus och korridorer enligt vittnen vara fulla av kraftig rök. Det kan tyda på att det kanske också invändigt fanns gott om brännbart plastmaterial.

Vad som orsakat branden är ännu oklart men det skulle inte förvåna mig om det visar sig att den är anlagd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements