Allt spel på Boråsklubben Norrbys matcher stoppat

Norrby IF i Borås är den stadens svar på GAIS. Det är en gammal klubb från ett gammalt arbetarområde som fortfarande är ett av Borås utpräglade arbetarområden med sociala problem och problem med kriminella nätverk.

Illegalt spel och uppgjorda matcher är något som kriminella nätverk ägnar sig åt och Norrby IF tycks vara en av de klubbar som kan vara berörda. Därför har Svenska Spel tills vidare stoppat allt spel på matcher där Norrby IF deltar. Detta med anledning av att Svenska Spel upptäckte avvikande spelmönster kring matchen mellan Norrby och Dalkurd i söndags. De stoppade spel på matchen en timme innan matchstart och matchen har därefter utretts för matchfixning. Spelbolagets har dock inte hittat tillräckligt för att gå vidare med ärendet:

– Den matchen i söndags har vi hållit insatserna på fram tills i dag. Och där vi tog beslutet att vi hanterar den som vanligt, vi betalar ut vinster till de som har vunnit. Och det har att göra med att vi har gått igenom alla våra transaktioner och för att vi då ska återbetala insatserna så kräver vi att vi ska ha väldigt starka bevis att matchen verkligen var fixad. Och så starka bevis har vi inte hittat i just den specifika matchen, så då hanterar vi den som vanligt, säger Per Carlander, chef för Livespel & Spelsäkerhet på Svenska Spel, till Fotbollskanalen.

Svenska Spel utför ändå åtgärder efter misstankarna mot söndagens match.

– Däremot, med anledningen av denna och ett antal andra tillfällen i övrigt under säsongen så tog vi beslut att vi inte kommer att erbjuda spel på Norrbys matcher framöver då, och det gäller den här säsongen då. Och det har att göra med att vi har sett liknande tendenser under flera andra av deras matcher den här säsongen. Och då känner vi oss inte helt trygga med att deras matcher är säkra att spela på så då tar vi bort det tills vidare.

Per Carlander menar att det inte är några konstigheter med att stoppa spel på Norrbys matcher trots att man inte kunde hitta några starka bevis på oegentligheter runt mötet med Dalkurd.

Norrby IF är dock mycket kritiska till att matchen mot Dalkurd utreddes för matchfixning och förstår inte alls varför:

Norrbys klubbchef John Östby reagerar nu på att det startats en utredning.

– Jag reagerade starkt på att någon i och med det här anklagar antingen Norrby eller Dalkurd för att missköta sig, säger Östby till Borås Tidning.

Klubbchefen anser att Svenska Spel borde ta in all information innan man går ut med att en match är under utredning. Östby tror inte att söndagens match var ett mål för matchfixning.

– Jag tror inte det. Dalkurd var det klart bättre laget och vann rättvist. I våras förlorade vi mot dem med 4-1, nu 3-0. Det är ingenting märkligt med det, och man måste kunna släppa in några mål utan att det riktas grova anklagelser mot en.

Svenska Spel har upptäckt avvikande spelmönster i 3 eller 4 av Norrbys matcher och det är huvudanledningen till att spel på klubbens matcher nu stoppas av försiktighetsskäl. Svenska Fotbollförbundet har startat en utredning om det hela men chefsjuristen Anders Hübinette vill inte uttala sig om ärendet mer än att han bekräftar att en utredning satts igång efter att de fått rapporter om avvikelser i spelmönster.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements