En blandad stad innebär att det finns industrier i närheten av bostäder

En blandstad innebär att det är blandat. Industrier, kontor, småindustrier, affärer, bostäder, hotell, nöjesetablissemang osv. Allt ska finnas i samma område. Det är avd blandstad är. Därför tillför Rosenlundsverket i Rosenlund invid Skeppsbron i centrala Göteborg värden. Det kanske inte så snyggt i nuvarande skepnad, men det bidrar till att skapa en blandstad i området kring Rosenlund, Järntorget, Skeppsbron, Kungshöjd och Otterhällan.

Rosenlundsverket

Rosenlundsverket. Bild: VBK

Dessutom påminner fjärrvärmeverket oss om att Rosenlund och Skeppsbron var platser där några av Göteborgs första stora industrier låg. Textilindustrin Rosenlunds Spinneri och Keillers Mekaniska Verkstad som när det flyttade över till Hisingen sen blev Göteborgs Mekaniska Verkstads AB, Götaverken. De enda kvarvarande byggnaden från Rosenlunds Spinneri idag är dock den byggnad vid Esperantoplatsen som Språkcaféet ligger i.

De marknadmaximeringstankar (dyr mark ska användas för det som det går att tjäna mest pengar på) som styr Jan Jörnmark och Martin Wannholt när de föreslår att Rosenlundsverket ska rivas innebär att en sämre stad skapas. Det samma gäller Csaba Perlenberg på GT som inte begriper att en blandstad inte bara kan bestå av bostäder och hotell. En stad med bostäder åtskiljda från verksamheter. En sådan stad som ju ingen vill ha, men alla ändå arbetar för att skapa, inklusive Jörnmark, Wannholt och Perlenberg trots att de ordrikt argumenterar för motsatsen. De säkerhets- och miljöskäl de tar upp för en rivning av Rosenlundsverket är möjligen rimliga, men enligt Göteborgs Energi är de inte skäl nog för att riva verket. Istället betonar deras VD Lotta Brändström att verket idag behövs och står för 25% av produktionskapaciteten i Göteborgs fjärrvärmesystem.

Jag menar att fjärrvärmeverket behövs om vi värnar blandstaden och att det behövs som en historisk referens till skapandet av industristaden Göteborg. I London använder de en liknande byggnad, men mycket större och snyggare, med en liknande central placering, Battersea Power Station, till bostäder, verksamhetslokaler, butiker och kontor. Byggnadens yttre bevaras på grund av hänsyn till historien och det vore också möjligt att bevara Rosenlundsverket som en historisk referens men bygga om det till bostäder, kontor, butiker med mera. En sådan ombyggnad av verket skulle möjliggöra borttagning av de miljömässigt och säkerhetsmässigt farliga delarna som Jörnmark och Wannholt tar upp och kunna kombineras med det förslag Lotta Brändström, lagt fram:

Bland annat tittar vi på möjliga lösningar som till exempel att behålla fjärrkylaproduktion och pumpar på ett källarplan och därigenom frigöra marknivån för andra behov.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements