Alla nazistdemonstrationer måste mötas av motaktioner

För att visa att nazisterna är i minoritet och mycket impopulära måste alla nazistdemonstrationer mötas av motaktioner. Den bästa motaktionen är att samla många gånger fler antinazister än nazister för att få dem att verka patetiska och löjliga. Det är inte alltid det går att samla motdemonstrationer, exempelvis som under nazistdemon i Göteborg den gångna helgen. Utan information om aktionen är det svårt att få hop en stor motdemo. En liten är kontraproduktiv och leder inte sällan till onödigt våld mellan polis och motdemonstranter.

Åren efter Göteborg 2001 var det lättare att ordna motdemonstrationer mot nazisterna. Då fanns det demokratiskt sinnade poliser på lämpliga platser inom polisorganisationen som ibland meddelade oss i vänstern var och när nazisterna tänkte dyka upp varvid vi kunde vara där innan nazisterna. Några sådana poliser på lämpliga positioner finns som det verkar inte för närvarande. På den tiden fanns det också en noggrann kartläggning av nazisternas aktiviteter som utfördes av vänsteraktivister. Det verkar det inte finnas idag. Då blir det svårare att ordna effektiva motdemonstrationer med stort folkligt deltagande.

Men inför den 30 september är det möjligt. En fredlig motdemonstration ska samlas på Heden klockan 11:00. Ett lämpligt och bra agerande vore att göra som vissa judiska organisationer föreslagit. Att vi ställer oss med ryggarna mot nazisterna längs hela deras demonstrationsväg. För att det ska vara möjligt krävs några tusen motdemonstranter.

En annan variant är att fylla Gustaf Adolfs Torg med en 4000-5000 motdemonstranter långt innan nazisterna fått tillgång till platsen. I det läget kan polisen inte låta dem gå till Gustaf Adolfs Torg då risken för allmän oordning är mycket stor. För att underlätta besättandet av Gustaf Adolfs Torg kan en avledande ”oordning” ordnas vid Bokmässan eller Heden så att polisen blir upptagen på den platsen och inte har folk för att hindra motdemonstranter att gå till Gustaf Adolfs Torg.

Det är bara vi vanliga människor som kan visa att nazisterna inte är välkomna i Göteborg. Vi kan därvidlag inte förlita oss på lagen, polisen eller andra myndigheter. Det är upp till oss. Låt oss visa nazisterna att de inte är välkomna genom att vara många tusen motdemonstranter och låt oss vända dem ryggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Alla nazistdemonstrationer måste mötas av motaktioner”

 1. Komplettering från Hans Norebrink:

  Mer från antinazistaktionen vid Folkets hus 1983:
  Jag igenkände Vera Oredsson först, och föste undan hennes palestinasjal och såg ett nordiskt kors. Jag uppmanade henne att söka skydd hos polisen vid deras bil en bit bort, men hon upptäcktes på vägen och fick motstå hugg och slag.
  Då jag kom från en aktion på stan med Centralamerikakommittén hade jag en högtalare med mig. Den kom till nytta när några nazister sökte skydd där järnhandeln finns idag. Jag uppmanade folk att inte använda nazisternas våldsmetoder emot dem, och vi var några som stod och hindrande folk från att misshandla och kanske döda nassarna för stämningen var upphetsad.
  Så lyckades vi vinna tid så polisen kunde rädda nassarna. Jag blir darrig än idag när jag tänker på att vi kanske förhindrade mord. Dels fel i sig, dels hade hela aktionen då kommit att handla om detta, istället för demokratisk kamp mot nazismen.

  Hans Norebrink, dåvarande Centralamerikakommittén

Kommentarer inaktiverade.