Fredspriset till ICAN:s antikärnvapenarbete

 – Nu måste Sverige ratificera förslaget att förbjuda kärnvapen!

Den Norska Nobelkommittén har beslutade att ge den Internationella Kampanjen för avskaffande av Kärnvapen, ICAN, årets Fredspris. Det är bra. ICAN, som bildades 2007, har varit drivande bakom förslaget att förbjuda kärnvapen. 122 FN-medlemmar ställt sej bakom förslaget som nu ska ratificeras. Ingen av de nio kärnvapenmakterna (USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Israel, Pakistan, Indien, Kina och Nordkorea) har ställt sej bakom förslaget till konvention.

Sverige har ännu inte ratificerat och nu krävs det en kraftfull opinion för att tvinga regeringen till detta. Hur kan det vara så när Sverige redan ställt sej bakom förslaget? Jo, president Trumps administration har skickat ett brev till försvarsminister Peter
Hultqvist och förklarat det ytterst olämpliga i en svensk ratificering. Skulle Sverige skriva under blir det inga övningar av Auroratyp i framtiden. För Hultqvist är det militära samarbetet med NATO och framförallt USA det absolut viktigaste. Hultqvist har förklarat att regeringen ska ”analysera frågan”, ett sätt att köpa sej tid för att förhindra en svensk ratificering. Borgerliga opinionsbildare har rasat mot förslaget till konvention. Samtidigt finns det folk även inom regeringspartierna som är för att Sverige
skriver under.

För varje människa med sans och vett står det nu klart att en furiös kampanj för att få fram ett undertecknande från svensk sida är nödvändig. Kärnvapen är enbart till för att massakrera och terrorisera, ett vapen direkt riktat mot civilbefolkningen. Och ett vapen som hotar hela mänskligheten. Socialistiska Partiet kommer att göra vad vi förmår för att stödja och stärka kampen för en svensk ratificering.

Socialistiska Partiet, Verkställande Utskottet, 171006

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Fredspriset till ICAN:s antikärnvapenarbete”

  1. Inte fan i helvete kommer den nuvarande sosseregeringen att ratificera något jävla förslag. Sossarna har gängat under täcket med NATO och USA sedan efter andra världskriget. Skillnaden nu är att man dragit av täcket så att pippandet sker helt öppet. Hultqvist, en högerpolitiker och NATO-hök, är just nu generalen i detta spel och han är så viktig att hans förbannade högervänner i centern och folkpartiet sket i att avsätta honom när de hade chansen.

    Och denna jävla högerregering med sossar stödjer vänsterpartiet….

  2. ”…att V inte kan ta kraftfullt avstånd från detta är makalöst.”

    Makalöst är väl knappt ens förordet på det helvetes jävla förräderi som Sjöstedt och hans totalt impotenta förbannade vänsterparti hållit på med sedan 2014. Att rösta på det jävla partiet är helt uteslutet för mig.

Kommentarer inaktiverade.