Bonniers detroniserat som Sveriges största medieföretag

Bonniers har så länge jag kan minnas varit det störst medieföretaget i Sverige. Med de viktigaste och största tidningarna, totalt dominerande när det gäller bokutgivningen osv. Numera är företaget fortfarande det viktigaste tidningsföretaget i kamp med Schibsted-koncernen och Stampen i Göteborg. Dessutom ett av de tre stora privata TV-bolagen, en av de två stora nätbokhandlarna (Adlibris) med mera.

Bonniers är dock inte längre det största svenska medieföretaget omsättningsmässigt. Bonniers har detroniserats av ett företag verksamt på internet, nämligen musiktjänsten Spotify. Spotify som hade en tillväxt på över 50 procent bara under 2016 redovisade en samlad omsättning på 27,8 miljarder kr. För Bonnier AB stannade omsättningen på 25,6 miljarder, vilket var något mindre än ett år tidigare. När det gäller omsättning inom Sverige är dock Bonnier fortfarande större.

Endast ungefär 7 procent av Spotifys omsättning kan dock hänföras till Sverige vilket ger en svensk försäljning på 1,9 miljarder. Detta är uppskattningsvis tre gånger mer än omsättningen för Sveriges största kommersiella radiokoncern, Bauer Media, och omkring 70 procent av omsättningen för Sveriges Radio.

För första gången har ett svenskt internetföretag kört om gammelmedias dominerande företag och blivit störst. Om företaget omsätter mest av medieföretagen på den svenska marknaden är dock lite oklart då varken Facebook eller Google redovisar separata ekonomiska siffror för Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements