Smarta kartan – inte riktigt så smart som den borde vara

Smarta kartan är en digital plattform som visar invånare och besökare vägen till en mer hållbar konsumtion genom att dela, hyra, låna, ge och byta i Göteborg. Det är ett intressant initiativ som dock ännu är ofullkomligt.

På Smarta kartan finns idag ett hundratal initiativ inom delningsekonomi och cirkulär ekonomi i Göteborg. Kartan visar varor och tjänster som användarna kan dela, hyra, låna, ge och byta med varandra. Bland annat finns cykelkök, bytesgrupper, klädbytardagar, gratisbutiker och digitala plattformar utmärkta på kartan. Syftet är att inspirera till en mer hållbar konsumtion och livsstil.

– Många som ser kartan förvånas av hur stort utbudet är och det verkar finnas ett sug efter den här formen av konsumtion, säger Tove Lund, planeringsledare hållbar konsumtion, i ett pressmeddelande.

Uttalandet är märkligt med tanke på att Smarta kartan saknar större delen av de gemensamma delningsresurser som finns i Göteborg. Exempelvis anses bibliotek vara en sådan resurs. De allra flesta bibliotek saknas. De flesta bilpooler saknas också liksom de flesta parker och grönområden vilka också kan räknas till gemensamma delningsresurser. Även återvinningscentraler som väl också borde räknas saknas liksom mycket annat. Tjänsten är helt enkelt inte intressant ännu. Den saknar nämligen det mesta som kan hänföras till delningsekonomi och cirkulär ekonomi.

Smarta kartan lanserades 2016 och har tagits fram i en samskapande process mellan Göteborgs Stad, föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg och civilsamhället. Under framtagandet av kartan bjöds invånare in och bidrog till kartläggningen.

Sammanfattningsvis känns Smarta kartan som en tjänst för hipsters med begränsad räckvidd och ointressant för flertalet Göteborg. Det krävs en hel del mer om tjänsten ska kunna bli allmänt använd. Intressant, men än så länge inte användbar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Sebastian

  Framför allt är den där kartan urusel eftersom den inte visar hela staden, utan bara de stadsdelar som råkar liggga innanför gränserna till Göteborgs kommun.

  • Emma Öhrwall

   Hej Sebastian!

   Emma Öhrwall här från Kollaborativ Ekonomi Göteborg. Tråkigt att du tycker den är urusel. Den visar just nu som du säger endast området inom Göteborgs Stad, detta av tre anledningar: Det är ett samarbete med Göteborgs Stad, därför har detta varit vårt främsta fokus och föreningens geografiska fokus är lokalt Göteborg. Det andra är att vi inte klarar av att moderera en karta för hela Sverige som den är idag och vi anser inte heller att vi ska göra det, då det är bättre att lokalbor i varje stad modererar och skapar kartan över sitt närområde. Vi menar att de som bor i staden är de som känner sin stad bäst. Det tredje är att vi tror att det först är värt att ”öppna” upp fler områden och städer när det finns något innehåll och något att visa, då användare/deltagare är mest intresserade av det som finns nära en. Vi ska under våren jobba med att göra Smarta Kartan Open Source så vem som helst, vart som helst kan driva en egen Smarta Kartan över ett område. Skulle du vilja vara aktiv att driva den i något område du saknar?

   Allt gott!

   • Sebastian

    Självklart är det bäst att varje stad ska ha sin egen karta. En karta för Göteborg ska inte visa annonser för Linköping. Däremot verkar det ha undgått dig totalt att staden Göteborg sträcker sig långt över kommungränserna. Stör du dig på det? Det låter på dig som att du helst vill hålla människorna i staden isolerade i var sin kommun. /*Ovidkommande personangrepp, borttaget*/ #AS

    • Det är ju så att de fått pengar från Göteborgs stad för att göra kartan om jag förstått det rätt. Något som väl är en av orsakerna till att bara Göteborgs stad inkluderas.

     • Sebastian

      Jo så är det förstås. Om det någon gång kommer ett parti som vill förbjuda alla gränser som går rakt genom städer så lovar jag att rösta på det.

 • Emma Öhrwall

  Hej Svensson!

  Emma här från Kollaborativ Ekonomi Göteborg. Intressant med dina tankar och inser nu att det inte är helt tydligt för andra att vi gjort viss filtrering när det gäller innehåll. Så tänkte förklara här varför de verksamheter du nämner inte är med i dagsläget. Här kan en läsa mer om våra kriterier: http://smartakartan.se/om/

  ”Uttalandet är märkligt med tanke på att Smarta kartan saknar större delen av de gemensamma delningsresurser som finns i Göteborg. Exempelvis anses bibliotek vara en sådan resurs. De allra flesta bibliotek saknas.”
  Svar: Vi har valt att visa de bibliotek som har något som är utöver det vanliga att låna, alltså böcker/magasin/media. Detta för att Smarta Kartan vill lyfta fram det som gemene hen vanligtvis inte känner till som inte finns i de flestas medvetande, så vi utgår från att de flesta göteborgare känner till att en kan låna böcker etc. på bibblan. Därför visar vi de bibliotek som lånar ut något utöver det ”vanliga”, detta kan vara symaskiner, spel, verktyg och gåstavar m.m.

  ”De flesta bilpooler saknas också liksom de flesta parker och grönområden vilka också kan räknas till gemensamma delningsresurser.”
  Bilpoolerna finns med i flödet av olika verksamheter, MEN de finns inte med på den digitala kartan som visar fysiska platser. Detta då bilarna är så många och har olika geografiska platser. Detta skulle innebära att det var en kartpunkt för varje bil, detta valde vi bort. Då vi hoppas att den som är intresserad kontaktar den bilpoolen som är lämpligast för personen och då får veta vart dennes bilar finns att få tillgång till. Ja våra ”vanliga” allmänningar skulle definitivt finnas med men då vi valt att visa det som så många inte känner till så har vi valt bort att visa alla public spaces och allmänningar som stränder och parker. Vi har därför med det vi fått veta inte så många känner till ex. Fruktlundar och urbana parker.

  ”Även återvinningscentraler som väl också borde räknas saknas liksom mycket annat. Tjänsten är helt enkelt inte intressant ännu. Den saknar nämligen det mesta som kan hänföras till delningsekonomi och cirkulär ekonomi.” Återvinningscentralerna är inte med då de främst (om de har någon cirkulär eknomi, innebär att köpa/sälja brukade varor). Återvinning är inte cirkulär ekonomi utan bara lite bättre än det helt linjära. I en cirkulär ekonomi finns inget avfall.. Smarta Kartan vill främst främja hyra, dela, byta,låna och ge/få alltså inte sälj/köp och det ägandeskapet. Det finns en annan bra karta för det du efterfrågar och det är Miljönär-kartan.

  Vi är en liten ideell förening och detta är första versionen av Smarta Kartan, som vi driver ideellt. Vi hoppas att få resurser detta året att utveckla kartan så den blir bättre!

  Allt gott!
  Emma Öhrwall

  • Jag förstår valen och svårigheterna när det handlar om få personer. Men det är nödvändigt för användbarheten att saker finns med på kartan. Det är ju själva vitsen med sajten. Flödet av artiklar är precis som en blogg inte speciellt överskådligt.

   Avfall finns även i en cirkulär ekonomi. Alla människor skiter ju och det är inte lämpligt att ta hand om den skiten var och en. Alltså finns det avfall också i en cirkulär ekonomi. (det finns naturligtvis fler exempel). Vi behöver också förpackningar. Återvinning är därför nödvändigt för att en cirkulär ekonomi ska fungera. Osv.