Spelaragenten – från skattehärva till bedrägeri

2001 åtalades ett antal personer med kopplingar till Frölunda Hockey för grova skattebrott. Det var spelaren Thomas Sjögren, spelaragenterna Håcan Bodelind och Lars Nilsson, före detta klubbdirektören Benny Gustafsson, före detta ordföranden Hans Andersson samt före detta kassören Sverker Olsson.

Det hela började sju år innan dess när Thomas Sjögren skulle förlänga sitt kontrakt. Håcan Bodelind, som gick i skolan tillsammans med Sjögren och hans kompanjon Lars Nilsson föreslog ett upplägg med företaget ABS i skatteparadiset Turks & Caicos Islands i Västindien. Företagets specialitet var att hyra ut idrottsmän till olika klubbar. Direktör för ABS var Mrs Tracy Jane Dixon, en dam i 35-40-årsåldern, som signerade alla papper som ingick i härvan.

Kontrakt skrevs med Sjögren, backen Stefan Larsson samt före detta NHL-stjärnan Christian Ruuttu. Stefan Larsson och Christian Ruuttu friades från brottsmisstankar och blev därför inte åtalade.

Frölunda skulle hyra de tre spelarna av ABS. Under drygt två år betalades sammanlagt 4,3 miljoner kronor ut. Spelarna deklarerade dock endast för 1,3 miljoner. Mellanskillnaden ansåg åklagaren vara förtäckt svart lön.

Klubbdirektören Benny Gustafsson dömdes till ett och ett halvt års fängelse för medhjälp till grovt skattebedrägeri och medhjälp till grovt skattebrott. Förre kassören Sverker Olsson fick tre månader, Håcan Bodelind två års fängelse för samma brott som Benny Gustafsson och Lars Nilsson dömdes för skattebrott till villkorlig dom och 100 dagsböter à 120 kronor. Hans Andersson och Thomas Sjöberg friades helt.

Håcan Bodelind är den spelaragent som GP skrivit mycket om under de några dagar. Han är nu misstänkt för diverse brott igen.

Under åren efter domen och också under själva rättegången och tiden i höktet gav Håcan Bodelind ut ett nyhetsbrev om ekonomiska frågor, aktierådgivning och liknande. Det hela sköttes i form av verksamheter med namn som Terminer.nu, IMT (International Market Trends) och Hro Trading AB.

Terminer.nu erbjöd finansiella tjänster men hade inte tillstånd för det. Efter anmälan till Finansinspektionen drog företaget tillbaka alla offentliga erbjudanden:

Jag bad alltså Finansinspektionen kolla upp Terminer.nu. Nu har jag fått svar:

”Hej Magnus,

I januari 2003 anmälde du ett bolag – Terminer.nu – till Finansinspektionen. Bolaget verkade bedriva handel i terminer. På bolagets hemsida fanns en beskrivning av termins- och optionshandel samt en inbjudan till kunder att gå med i en sk. terminspool.

Finansinspektionen, som utövar tillsyn över bl.a. värdepappersbolagen, har därefter ställt en förfrågan till bolaget och bett om en redogörelse för bolagets verksamhet. Förfrågan ställdes för att FI skulle kunna bedöma huruvida bolaget bedrev tillståndspliktig värdepappersrörelse enligt lagen (1991:981) om värdepappersrörelse. Bolaget har svarat att hemsidan används för internt bruk. Vidare har avsnittet om den sk. terminspoolen tagits bort. Det finns därför inget som tyder på att bolaget skulle bedriva tillståndspliktig värdepappersrörelse. FI har därför avskrivit ärendet.”

Jag hade alltså rätt… Dom tålde inte att bli granskade 🙂

Nu säger dom att dom lagt ner sin verksamhet. Men jag misstänker att dom fortfarande har kvar några trogna storkunder, eftersom annars skulle dom ha skrivit på deras hemsida att verkasmheten är nerlagd. Om jag tycker att det är konstigt att dom har en inloggningsfunktion på portföljen (kanske är den till för att kunderna ska kunna logga in på sidan?).

Därefter avtjänade Bodelind sitt fängelsestraff och i början av 2005 blev han villkorlig frigiven.

2007 bodde han i Kullavik i Kungsbacka kommun där han för vänner och bekanta uppgav att han var fondförvaltare anställd på Credit Suisse. Något som fick många av dem att anförtro stora pengar till honom. Någon fond tycks aldrig ha funnits och falska papper och hemsidor uppges ha använts av Bodelind för att vis hur fonden utvecklades. Totalt ska mer än 10 miljoner kronor ha försvunnit från ett antal personer, många av dem bosatta i Kullavik. Han drev också verksamhet i ett bolag kallat Vidur Capital KB (969701-7649) som flitigt anklagades för att vara ett blufföretag i olika ekonomiska diskussionsforum på internet. Bolaget huvudägare uppgavs vara Sleipner Internat. Ltd. Senare bytte Vidur Capital namn till Hanglatyr KB och 2014 gick företaget i konkurs.

Bodelind har också många gånger lovat att betala tillbaka pengar till de han lånat pengar av eller ska ha investerat pengar åt. Han förnekar brott och menar att alla ska få tillbaks sina pengar. Han uppger också att han själv utsatts för hot, traklasserier och bedrägerier. En polisutredning om olaga hot pågår i Kungsbacka med hans ex-fru och barn som målsägande, dvs de ska ha utsatts för hot.

Just nu pågår dock en brottsutredning mot Bodelind i Halmstad. Han är misstänkt för att ha förskingrat mer än 10 miljoner kronor, Samtidigt har han stämts i Varbergs tingsrätt 46 gånger under de senaste åren. Hans skulder uppges i GP vara flera tiotals miljoner.  Under åren har han också lyckats försinka processerna mot honom genom olika intyg om kommande inkomster och annat där han lovat betala sina skulder. Många människor, gamla pensionärer, tidigare vänner och bekanta upplever att Bodelind lurat dem.

En tidigare kollega som enligt flera domar är skyldig Bodelind pengar har för sin del anhöriga som utsatts för hot:

Domarna kom mellan juli 2013 och maj 2014.

Men när de fällts gick ”spelaragenten” inte till kronofogden. I stället kontrakterade han två brittiska män bosatta i London, försåg dem med flygbiljetter till Göteborg och hotellrum här.

Den 10 november 2014 dök männen, 42 och 56 år gamla, upp första gången utanför en villa på Hisingen. Där bor storebrodern till ”spelaragentens” förre kollega.

Under de följande dagarna kom engelsmännen på flera besök. De gjorde klart att de var ute efter pengarna i tingsrättsdomarna.

[…]

Engelsmännen infann sig också hemma hos brödernas åldriga föräldrar. Vid ett av tillfällen blev deras mor så stressad att hon föll omkull och blev blåslagen.

Den 15 november 2014 blev engelsmännen gripna av polisen. De blev sittande i häktet tills de dömdes den 19 december.

Engelsmännen åtalades för försök till utpressning men dömdes enbart för ofredande. Även ”spelaragenten”, som anlitat männen, var misstänkt men han åtalades aldrig.

Bodelind har under senare år  bl.a varit engagerad i uthyrning av rum, hus och lägenheter i Marbella i Spanien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements