Bortom Big Bang

Kort om bok
Universum i din hand
Christophe Galfard
Volante

Bortom Big Bang

Norra halvklotet är vänt mot Vintergatans utkant, södra mot dess centrum – så en ser fler stjärnor där. Döende stjärnor kan skapa diamanter av månstorlek. Svarta hål läcker. Något kan gå fortare än ljuset. Och Big Bang var inte alltings början.

Se där några av många intressanta kunskaper i lättskrivna ”Universum i din hand – En resa genom rymden, tiden och oändligheten” av svensk-franske forskaren i teoretisk fysik, Christophe Galfard (som samarbetat med självaste Stephen Hawking).

Boken har korta kapitel och meningar. Den är humoristisk och konkret på ett fantasifullt sätt. Man färdas ”andligen” eller kroppsligen genom universum, ibland i sällskap av en förklarande robot, ibland är man själv pytteliten.

Det handlar om att lämna vår mittemellanverklighet där det sunda förnuft evolutionen gett oss verkar. För det mesta är inledningsfullt ofta obegripligt i den maximala kosmosvärlden, liksom i den minimala kvantvärlden. Vi är ju heller inte skapade för att förstå dessa verklighetens två ”extremer”.

Jag brukar med några års mellanrum läsa sådana här böcker om kunskapsvidgandets två fronter, det stora universum och den lilla atomvärlden. Boken ger all den kunskap som finns idag om alltet. Författaren tror att alla kan hänga med – men det är mycket jag inte förstår (man behöver nog grundligare studera boken – och det är den värd).

Än har de tydligen inte smält samman sina teorier till en Teori Om Allt, men strängteorin kan vara vägen. Viktigare för mig är att det kan finnas många Big Bang, många dimensioner, multipla verkligheter, många, parallella världar, alternativa universum. Det finns ingen tom rymd och Allt Är Ett – som många tänkare alltid påstått.

Varför är då detta viktigt? Ny kunskap är alltid bra, och ur exempelvis rymdforskningen har mycket kommit vi kunnat använda till annat. Men på sikt – menar författaren helt riktigt – behöver vi all denna kunskap och mer om mänskligheten ska kunna ta språnget från vårt på sikt döende solsystem. Så att vår art kan överleva och finna ett nytt hem någonstans i rymden.

Hans Norebrink, vänstersocialistisk vårdarbetare

PS Själv är jag för bemannade rymdforskningsstationer på månen och Mars, men som enande mänskligt projekt (inte nationalstatprojekt som nu). Då kunde rymdforskningen bidra till en global ”vi-känsla” – Jorden är allas vårt hem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!