Självklart borde lobbyister i riksdagen registreras

I en serie artiklar har Dagens Nyheter belyst att tidigare riksdagsledamöter har passerkort till riskdagen. I praktiken har de dem på livstid. Många av dessa före detta riksdagsledamöter arbetar idag för olika lobbyorganisationer och de har genom passerkorten obegränsad tillgång till riksdagen och riksdagsledamöterna.

Flera problem har avslöjats i artiklarna. Ett är säkerhetsproblematiken. Kort har delats ut till personer som inte begärt det och inte vet att de har kort. Frågan är vem som faktiskt har tillgång till de aktuella passerkorten? Andra kort har delats ut till folk som aldrig suttit i riksdagen eller innehas av personer som är döda. Detta visar på uppenbara säkerhetsproblem där helt okända personer skulle kunna ta sig in riskdagen med ett fungerande passerkort.

En annan aspekt är demokratin. Varför ska vissa människor behandlas på ett mer privilegierat sätt och ha förmåner som andra inte har:

Bo Rothstein är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och anser att ex-ledamöternas förmån står i konflikt med likabehandlingsprincipen.

– Det finns ingenting som säger att tidigare ledamöter ska ha särskilda förmåner vad gäller den här typen av tillgång jämfört med medborgare i övrigt. Vi har en grundlagsprincip som understryker likhet inför lagen och likabehandling, säger han.

Att lobbyister har fri tillgång till riksdagen och riksdagsledamöterna är också problematiskt för demokratin. Det bäddar för korruption och beslut där beslutsgången inte är genomskinlig. Förfarandet med passerkort till lobbyister är inte okej. Lobbyister bör också vara registrerade för att få lova att besöka riksdagen och riksdagsmännen. Vi medborgare har en rätt att veta vilka riksdagsmän som låter sig påverkas av mäktiga organisationer och det måste vara möjligt att undersöka om nåt oegentligt sker.

Korten till de före detta riksdagsledamöterna är inget unikt för Sverige. Sådana finns i de flesta europeiska länder liksom i USA. I vissa länder, men inte i de flesta, måste också lobbyister registrera sig. Registrering gäller exempelvis i EU-parlamentet, USA, Storbritannien,Tyskland och Frankrike. Systemet i Frankrike är dock inte transparent. I övriga länder i Europa tycks sådana system inte finnas. Sverige kan knappast anses mer underutvecklat på detta område än andra länder som Eva Stenberg i DN påstår. Det är inte ett av få länder där lobbyister kan verka fritt. Det är snarare så att de förhållanden som gäller i Sverige är det normala i de flesta länder.

Systemet med passerkorten till gamla riksdagsledamöter borde göras om i grunden. Idag fungerar de odemokratiskt, ogenomskinligt och sannolikt är det en grogrund för korruption. Korten borde vara tidsbegränsade och så fort någon arbetar för en organisation eller företag som verkar som en lobbyorganisation eller påverkansföretag ska kortet tas ifrån personen. Istället ska sådan personer registreras som lobbyister och tå tidsbegränsade speciella kort vars besök registreras och loggas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!