ETC läser arbetslöshetsstatistik som fan läser bibeln

ETC hävdar att osäkra arbeten står för jobbtillväxten. Journalisten Anton Borgström säger sig ha läst SCB:s arbetskraftsundersökning (AKU). Fast det kan han inte ha gjort för den visar ingenting sådant. Istället visar undersökningen en minskning av antalet tidsbegränsade arbeten sen förra året. Antalet fast anställda är det som ökat.

Någon egentlig ökning av de tillfälliga jobben kan inte heller observeras i  siffrorna så långt tillbaks som 2005. Borgströms påstående om att tillfälliga jobb står för tillväxten av antalet arbetstillfällen är helt enkelt inte sant. Eftersom antalet som arbetar (arbetskraften) blivit fler så har andelen tillfälliga arbeten i verkligheten minskat. Jämfört med 1990-talet har tillfälliga anställningar ökat.

Sen 2010 går det inte heller att se någon minskning av antalet fackligt organiserade. Inte helelr på denna punkt tycks ETC och Borgström ha rätt. Eftersom arbetskraften växt betyder det en minskande organisationsgrad. Det är inte förvånande och huvudanledningen är förstås att de flesta fackföreningar inte företräder sin medlemmar längre utan i allmänhet springer socialdemokraternas och arbetsgivarnas ärenden i det mesta. Minskningen av organisationsgraden har pågått sen lång tid och avspeglar fackföreningsrörelsen förvandling från medlemsorganisationer till försäkringsbolag.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!