Gängland Stockholm – Bredäng

Del 12 av 28 i serien Gangland Sverige

Nätverket har sitt geografiska ursprung i Bredäng söder om Stockholm. I nätverket är enligt polis och media idag en kvinna att se som ledare. Detta sedan flera tidigare ledarfigurer mördats.

Joaquin Basilio Morales var tidigare en känd ledarfigur men han mördades 2017. Den utpekade kvinnan är syster till Joaquin Basilio Morales och var flickvän med en annan mördad person i Bredängsnätverket, Akis Tiridis. Hon är aldrig straffad för något brott och frågan är om polisen har rätt i sin uppfattning. Det är mycket ovanligt med kvinnor i gängkriminella sammanhang. Enligt uppgifter i Expressen och från polisen är nätverkets huvudsakliga sysselsättning att handla med narkotika.

Morales verkar år 2007 ha varit  inblandad i en skjutning som har koppling till mordet på Andreas Oscarsson år 2009. Den han sköt i benet var Stefan Drakelid som utsattes för utpressning i samband med de affärer som Oscarsson var på väg vittna om när han sköts ihjäl.

Jetmir Dabiqaj är en annan person som under många år ansåg ha varit en ledande person i Bredängsnätverket. Joaquin Morales och Jetmir Dabiqaj var väldigt nära vänner med Akis Tiritidis som i mars 2016 blev mördad i Bredäng.

En konflikt med det så kallade Östberganätverket startade år 2013. I juni 2013 blev en person skjuten i Bredäng. Personen som ansågs tillhöra ett kriminellt nätverk sköts i benet och bakgrunden ska ha varit ett stulet parti kokain som han anklagades för att ha stulit från Bredängsnätverket. Joaquin Morales dömdes senare för denna skjutning.

I september 2013 sköts Muhammad Karwan till döds i Örby. Muhammad Karwan var bror till Sangar Karwan som anses en ledande person i Östberganätverket. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta i ärendet men ingen har åtalats för mordet. Sangar Karwan åtalades för att ha anstiftat mordet på Morales i hösten 2017, men han friades i tingsrätten.

Dagen efter mordet på Muhammad Karwan sköts en person till döds i Östberga. Detta mord misstänktes vara en hämnd för mordet på Muhammad Karwan. Sebastian Berisa, som då ansågs vara en central person inom Östberganätverket, dömdes för medhjälp till detta mord.

I oktober 2013 skedde ett mordförsök i Bredäng. Det sköts flera skott mot en bil som Serhat Yener och Ismail Göcmenoglu färdades i. Serhat Yener och Ismail Göcmenoglu hade sannolikt vid denna tid ledande roller i Bredängsnätverket. Ranjdar Karwan greps och dömdes senare för detta mordförsök. Ranjdar Karwan är bror till Muhammad Karwan och Sangar Karwan.

Efter dessa händelser lugnade konflikten ner sig under drygt ett år. I augusti 2015 skedde dock en ny skjutning i Bredäng. Mustafa Badri besköts i sin trappuppgång i Bredäng. Han undkom detta mordförsök. Mustafa Badri var vid den tiden en central person i Bredängsnätverket. Kriget därefter ordentlig fart under 2016.

I mars 2016 mördades så Akis Tiritidis i Bredäng. Han sköts ner med automatvapen när han var på väg hem till sin bostad. Akis Tiritidis var pojkvän till Martina Morales (Joaquin Morales syster). Akis Tiritidis var också mycket nära vän med Joaquin Morales och Evy Nkiwa. Han var 2013 misstänkt för inblandning i ett värdetransportrån vid City Gross i Kungens kurva.

Den 2 juli 2016 sköts Herman Jalizada och hans flickvän när de färdades i sin bil. Detta skedde i Östberga och Enskede. Gärningsmännen sköt med flera automatvapen, Herman Jalizada som tillhör Östberganätverket träffades av flertalet skott och skadades mycket svårt. Ali Banzola dömdes till 15 års fängelse för mordet medan den andre åtalade, Evy Nkiwa (Makuena-Kiyika Nkiwa), frikändes. Evy Nkiwa är dömd för flera grova brott, som urkundsförfalskning, grov olovlig körning, grovt vapenbrott, grov misshandel, medhjälp till grov stöld och förberedelse till rån och vapenbrott. Han anses också ha goda förbindelser med Botkyrkanätverket som i sin tur är kopplat till Södertäljenätverket som har vänskapliga förbindelser med Lejonen, vilka är allierade med Östberganätverket.

Den 8 april 2017 hittade polisen en mängd automatvapen och stora mängder narkotika i en bil i ett parkeringsgarage i Skärholmen. Enligt Expressen tillhörde vapnen Bandidos MC som enligt diverse uppgifter i media och hos polisen ska vara allierade med Bredängsnätverket.

I mitten av augusti 2017 sköts ytterligare en bror, Rebaz Karwan, i familjen Karwan ihjäl i Östberga. Mordet kan ha vari en del av konflikten med Bredängsnätverket, men kan också ha handlat om en intern motsättning i Östberganätverket.

Den 20 november 2017 sköts Joaquin Basilio Morales ner i Mariehäll efter en biljakt med skottlossning på gator där många andra människor också vistades. 7 personer åtalades för mordet, men bara 2 stycken dömdes i tingsrätten, Andres Leiva Parra och Rasmus Gulass. Den sistnämnde är medlem i det så kallade Östberganätverket och den förstnämnde troligen i något som media börjat kalla Märstanätverket. Även de två som dömdes i tingsrätten frikändes i hovrätten.

Förutom Martina Morales och Evy Nkiwa pekas också Ahmed Mohamed (Manolo) ut i media som en ledarfigur i Bredängsnätverket. Tidigare är han dömd för medhjälp till försök till mord, grovt narkotikabrott, utpressning och människorov. 2013 dömdes han för grov misshandel sedan han knivhuggit en person som bar Hells Angels-tröja. Han uppger till Expressen att han är medlem i Bandidos MC, men förnekar all koppling till Bredäng.

Series Navigation<< Gängland Göteborg – TynneredGängland Stockholm – Sollentuna/Tureberg >>
Advertisements