Det hierarkiska Bredängsnätverket

Bredängsnätverket är ett av de starkare kriminella nätverken i Stockholm. I alla fall enligt Aftonbladet som hänvisar till en polisutredning hierarkiskt strukturerat i tre nivåer.

Ledarna

Högst upp finns toppskiktet. Polisen menar att det historiskt bestått av uppemot fem personer. Ledarskiktet betalar enligt Aftonbladet in en medlemsavgift varje månad som bland annat ska gå till vapen. Flera av de tongivande medlemmarna bedöms även vara medlemmar i Bandidos. Fyra av de ledande personerna anses också vara medlemmar i Bandidos MC. Tre utpekade medlemmar i ledningen är för närvarande häktade i sin frånvaro misstänkta för grova brott.

En 34-årig ledargestalt vid namn Ahmed Mohamed (Manolo) misstänks ha varit inblandad i handel av sammanlagt cirka 100 kilo amfetamin som skulle säljas vidare. Polisen lyckades dock ta stora partier i beslag. Han håller sig förmodligen undan i Somalia.

En 28-årig ledare som heter Evy Nkiwa misstänks bland annat för att ha planerat mörda en medlem i Östberganätverket våren 2021. Dessutom för att ha köpt 200 kilo cannabis i Spanien och för att ha sett till att hälften av partiet smugglats till Sverige.

En 27-årig gängtopp som bland annat misstänks för ett brutalt utpressningsförsök i miljonklassen. En kvinna fördes ut i skogen och utsattes för allvarligt våld. Misstänks även för grova narkotikabrott.

Underhuggarna

Personerna i mellanskiktet fungerar som platschefer över narkotikaförsäljningen i Bredäng och befinner sig enligt Aftonbladet i centrum dagligen. Mellanskiktet uppges utöva en hård kontroll över langarna under dem.

Längst ner i nätverkets hierarki finns ungdomar i Bredäng och i närliggande Sätra. De säljer och förvarar narkotika men utför även andra tjänster som bevakning och spaning.

Det totala antalet medlemmar i Bredängsnätverket ska vara cirka 25 personer enligt Aftonbladet.

Försäljning av narkotika anses vara Bredängsnätverkets huvudsakliga verksamhet. De säljer både på gatan i Bredäng och ordnar hemkörning.

Samröret med Bandidos MC ger Bredängsnätverket en väldigt stor internationell kontaktyta och underlättar importen av narkotika till Sverige.

Konflikterna

Bredängsnätverket är kända för att det är inblandade i flera våldsamma gängkonflikter. Mycket länge, sen 2013, har de varit i konflikt med Östberganätverket. Konflikten startade med ett bråk om ett kokainparti och sedan dess har ett tiotal mord och mordförsök skett.

Sedan flera år är också Bredängsnätverket och Sätranätverket inblandade i en blodig fejd. 2019 hittades två unga män mördade i en källare. De två männen ansåg tillhöra Bredängsnätverket. Någon dag senare dödades en 24-årig man i ett hämndattentat.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!