Inte helt sant om Kärra i ETC

ETC Göteborg påstår att Kärra är Sverigedemokraterns starkaste fäste i Göteborg. Det är inte riktigt sant. Rannebergen är nämligen SD:s starkaste fäste om vi utgår från kommunalvalssiffrorna.

Räknar vi riksdagsvalet och hela Rannebergen samt hela Kärra blir SD även då starkast i Rannebergen. Detta även om SD:s starkaste enskilda distrikt i förra valet fanns i Kärra. 20,2 % i västra Kärra gentemot 20,0 % i Björsared och Knipared, som ligger i Angered. I Rannebergen södra fick de 19,8 % i riksdagsvalet.

Valet av Kärra som det typiska SD-området är ändå inte så svårt att förstå Det är lättare att beskriva skillnaderna mellan bostadsrätternas svenskdominerade Kärra och det hyresrätts- och invandrardominerade Gårdsten än mellan Rannebergen och Lövgärdet som ligger intill. Märkligt nog är ju också ett distrikt i Gårdsten ett av SD:s starkaste.

I Kärra har SD många röster och hög andel av rösterna för att vara i Göteborg. Men det är inte högre siffror i Kärra än i andra liknande förortsområden, med i huvudsak svensk och finsk arbetarklassbefolkning som ligger i närheten av invandrartäta områden, såsom exempelvis Länsmansgården, Svartedalen, Eriksbo, Tuve, Agnesberg, Guldringen och Tuve. Även en del rena landsbygdsdistrikt i nordöstra Göteborg som Björsared-Knipared och Rödbo på Hisingen uppvisade liknande siffror i förra valet.

Sverigedemokraternas starkaste valdistrikt i Göteborg, valet 2014

Rannebergen södra, 17,3 %
Västra Kärra, 16,8 %
Björsared-Knipared, 15,7 %
Södra Kärra, 15,2 %
Rödbo, 15,1 %
Pilegården 14,4 %
Svartedalen, 14,3 %
Mandolingatan (Frölunda), 14,0 %
Kyrkbyn, 13,7 %
Norra Kärra, 13,7 %
Olofstorp, 13,5 %
Stackmolnsgatan (Svartedalen), 13,3 %
Norra Opaltorget, 13,1 %
Östra Kärra 12,7 %
Glöstorp (Tuve), 12,6 %
Gunnilse-Linnarhult, 12,2 %
Agnesberg, 12,2 %
Guldringen-Beryllg. (Tynnered), 12,2 %
Centrala Länsmansgården 12,2 %
Norra Länsmansgården, 12,2 %
Östra Järnbrott, 12,2 %
Smyckeg.-Björkhöjdsg. (Tynnered), 12,1 %
Västra Gårdsten, 12,0 %

Sannolikt kommer SD att i kommunvalet tappa röster till Demokraterna i flera av de distrikt där de fick flest röster förra året. Kanske inte i Rannebergen dock där SD haft en stor andel av rösterna väldigt länge och där röstandet i kommunval och riksdagsval skiljer sig mindre åt. Som i förra valet kommer SD att få fler röster i riksdagsvalet än i kommunvalet. Många av de som röstar på Vägvalet oh Demokraterna i kommunvalet kommer troligen att rösta på SD i riksdagsvalet. I stort sett alla stark SD-distrikt är också starka socialdemokratiska distrikt, Undantagen är landsbygds- och villadistrikten som exempelvis Rödbo, Björsared-Knipared, Gunnilse-Linnarhult och Olofstorp. I SD-distrikten hade också Vägvalet i allmänhet bra röstsiffror i kommunvalet.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!