Korruptionsåtalen mot höga Telia-chefer till rättegång

Den 4 september 2018 inleds huvudförhandlingen gällande åtalen för bestickning, grovt brott m.m. mot tre tidigare anställda personer i Teliakoncernen, den tidigare VD:n Lars Nyberg, den tidigare chefen för affärsområde Eurasien Tero Kivisaari och en jurist. Åklagaren har även yrkat förverkande gentemot Telia Company AB av ekonomiskt utbyte av brott. Förhandlingen beräknas pågå till den 20 december 2018. Brotten ska ha begåtts i Uzbekistan där Telia misstänks ha mutat Gulnara Karimova, dotter till den tidigare diktatorn Islam Karimov:

Telia köpte de licenser man behövde av Takilant – ett brevlådeföretag företrätt av en då 22-årig kvinna, Gayane Avakyan, med säte i skatteparadiset Gibraltar. En annan egenhet är att Takilant också företräddes av Bekzod Achmedov, motpart när Telia förhandlade, samtidigt som han var vd för ryska konkurrenten MTS i Uzbekistan.

Men den som ägde Takilant var Karimova, enligt dokument i utredningen. Bolaget blev i och med den första affären Telias partner i Uzbekistan och delägare i den lokala operatören Ucell. Takilant är i dag beslagtaget av den nederländska staten.

Telia som bolag har redan erkänt brott och gjort upp med den nederländska och den US-amerikanska staten utanför rättssalen. Företaget gick med på att betala 8 miljarder kronor i böter och återbörda den vinst företaget gjort i Uzbekistan. Den svenska rättegången gäller inte företagets skuld utan det personliga ansvar som de åtalade personerna haft för brotten.

Huvudförhandlingen i målen mellan åklagaren och tre tidigare anställda i Teliakoncernen samt Telia Company AB inleds den 4 september 2018 kl. 9.15 i Rådhuset i Stockholm och beräknas pågå under ca 50 förhandlingsdagar fram till den 20 december 2018.

Domare i målen kommer att vara rådmännen Tomas Zander och Anna Liljenberg Gullesjö samt fyra nämndemän.

Åklagare är extra åklagaren Gunnar Stetler och kammaråklagaren Berndt Berger vid Nationella åklagaravdelningen, Riksenheten mot korruption.

Försvarsadvokater är Leif Gustafson, Staffan Bergqvist, Hans Strandberg, Olof Kullinger, Stephane Pleijel och Christina Bergner. Telia Company företräds i rättegången av advokaterna Andreas Steen och Johan Skog samt jur. kand. Lisa Ejelöv.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!