Riksdagsvalet i Göteborg

Samtliga större partier som ställde upp i riksdagsvalet förutom Feministiskt Initiativ fick fler röster i riksdagsvalet än i valet till stadsfullmäktige i Göteborg enligt valnattens preliminära rösträkning. Skillnaderna är i flera fall mycket betydande. Orsakerna till detta är Västlänksmotståndet där det lokala partiet Demokraterna sannolikt plockat röster från samtliga andra partier förutom Liberalerna och Miljöpartiet. Mest röster har de troligen fått från personer som röstat på Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet i riksdagsvalet.

Valet i Göteborg, parti, andel av rösterna i riksdagsvalet, valet till stadsfullmäktige

Socialdemokraterna, 23,9%, 20,4%
Moderaterna, 19,8%, 14,5%
Vänsterpartiet, 14,0%, 12,5%
Sverigedemokraterna, 13,5%, 8,3%
Liberalerna, 7,3%, 7,2%
Centerpartiet, 7,1%, 3,9%
Miljöpartiet, 6,9%, 6,9%
Kristdemokraterna, 5,5%, 3,3%
Feministiskt Initiativ, 0,8%, 2,3%
Demokraterna, -, 17,2%
Vägvalet, -, 1,9%

Huvudanledningen till den låga andelen för röster till Feministiskt Initiativ i riksdagsvalet är att deras sympatisörer röstat på Vänsterpartiet för att inte kasta bort sin röst på ett parti som inte hade en chans att komma in i riksdagen. Det är också den största anledningen till att Vänsterpartiet fick en lägre andel av rösterna i valet till stadsfullmäktige än i valet till riksdagen. I valet till stadsfullmäktige röstade F!:s sympatisörer på sitt eget parti.

Västlänksmotståndarna i Vägvalet tappade huvuddelen av sitt stöd till Demokraterna som också är västlänksmotståndare och ramlade ur fullmäktige. Demokraterna är det parti som faktiskt profiterat på det omfattande gräsrotsarbete som i många år bedrivits av Vägvalet och deras anhängare.

Sverigedemokraterna fick ett markant lägre stöd i Göteborg än i Sverige som helhet även i riksdagsvalet.

Advertisements
  1. ”Sverigedemokraterna fick ett markant lägre stöd i Göteborg än i Sverige som helhet även i riksdagsvalet.”

    Storstäder som Stockholm och Göteborg är inga ”frizoner” från SD, det får vi inte förledas att tro. Relativt har partiet gått bättre i dessa städer jämfört med landet i stort där partiet ökade med 36%. I Göteborg förvisso marginellt bättre med 39% men i Stockholm med 46%. Det kommer inte vara slut med detta. Den stora vinnaren över tid i det parlamentariska kaos vi nu börjar ana blir dessvärre, men inte desto mindre sannolikt, SD.