Jägare vill ha hårdare tag mot djurrättsaktivister

Den granskning av djurrättsaktivismen som GP har genomfört har visat på  hur rena terrormetoder används för att skrämma bönder som har djurhållning. Dödshot, hot om sabotage, hot mot familjemedlemmar har blivit vardag för de som blir måltavlor för aktivisterna.

– Men det är inte bara bönder som drabbas. Alla former av djurhållning, hästgårdar, pälsindustri, jakt och andra verksamheter får känna av deras våld och hot. Tyvärr sker detta utan att rättssamhället agerar kraftfullt. Så här får det inte vara. Lagliga verksamheter som jordbruk och jakt måste kunna genomföras utan att vanliga människor ska riskera att utsättas för hot, säger Torbjörn Larsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.

Han menar att det är gripande att höra de vittnesmål som framkommer i rapporteringen, när aktivisterna ger sig på barn och familjer till brukare.

– Det är vedervärdigt och visar djurrättsaktivisternas brutala hänsynslöshet.

Samtidigt anser han att det är problematiskt när myndigheter och andra ser aktivisterna som en samtalspart likt alla andra.

– De som använder hot om och våld som metod ska aldrig mötas med dialog. Här måste samhället vara mycket tydligt, säger Torbjörn Larsson.

Inom jakten har det uppmärksammats flera olika händelser där aktivisterna har saboterat, hotat och förstört. Även Jägareförbundets politikerutfrågning i Almedalen 2018 drabbades av sabotage.

– Vi tillkallade då polis, med det fanns en stor osäkerhet kring hur de kunde agera. Vilket innebar att det tog lång tid innan de gjorde något och det direktsända demokratiska samtalet påverkades negativt.

Svenska Jägareförbundet har arbetat med frågan under lång tid och välkomnar verkligen LRF:s tydliga, drivande och viktiga arbete i frågan. Förbundet har kontaktat regering och riksdag och upplyst politikerna om de omfattande problem som aktivisterna skapar.

– Men det har nu gått så långt att regering och riksdag behöver agera. Det behövs en förbättrad lagstiftning och tydligare instruktioner till rättsvårdande instanser hur de ska agera för att terrorn ska stoppas, beivras och straffas.

– Svenska Jägareförbundet kommer enskilt och tillsammans med andra intressenter agera. Det har gått alldeles för långt. Nu behöver rättsstaten ta i med hårdhandskarna mot djurrättsterroristerna, säger Torbjörn Larsson.

Nog för att en önskan om hårde tag är förståelig, men det är rent generellt en meningslös och destruktiv inställning. Samtal och dialog är alltid att föredra framför konfrontation och våld. Tyvärr anser inte djurrättsaktivisterna det men det hindrar inte att vi andra ändå måste använda de metoderna samtidigt som brott beivras.

Tyvärr har jägare, precis som i detta fall, allt för ofta en konfrontativ inställning till alla andra. Exempelvis när det gäller vargjakten där olaglig jakt är förekommande. Jag tycker ändå inte vi ska använda våld och hårda tag mot jägarna utan menar nog att samtal och dialog är bättre. Så också när det djurrättsaktivister som i likhet med jägare i andra sammanhang använder helt oacceptabla metoder.

Att djurrättsaktivister använder oacceptabla metoder innebär förstås inte att vi andra ska använda samma metoder. Utan vi andra ska naturligtvis vara bättre. Det innebär självklart också att polisen måste ta detta på allvar och utreda brotten bättre.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!