Utredaren Anders Wallner vill straffa småföretag

Tillfälliga anställningar liksom inhyrd personal i industri och storföretag är ett otyg som innebär att löner kan minskas och att anställningar blir otrygga. Det rimliga vore därför att bemanningsföretag förbjöds. Förr i tiden hade kollektivavtalen begränsningar för inhyrning av personal och det vore rimligt om det återinfördes och att allmän visstid förbjöds genom avtal. Men om det inte görs bör lagstiftning i den riktningen införas och anställningsformen allmän visstid kraftigt begränsas.

Utredaren Anders Wallner vill istället gå en annan väg, för han tror att arbetsgivare främst använder inhyrd personal och tillfälliga anställningar för att det blir billigare. Det är ibland billigare, men inom exempelvis vården är det oftast dyrare. Inhyrd och tillfällig personal används inte i första hand för att det ger lägre löner och social avgifter, utanför att det ökar flexibiliteten och på så sätt ger företagen bättre lönsamhet och intjäningsförmåga. Nu vill utredningen göra tillfälliga anställningar dyrare. De tror att detta skulle leda till fler fastanställningar (tillsvidareanställningar). Det skulle det förstås inte utan det skulle leda till inhyrd personal istället för egna anställda.

Dessutom skulle det förslag utredningen presenterar kring arbetsgivaravgifter leda till ökade kostnader för småföretag då småföretag ofta använder tillfälligt anställda för arbetstoppar och de har inte råd med att anställa fler personer permanent. Utredaren Wallners förslag på högre arbetsgivaravgifter (sociala avgifter) för tillfälligt anställda skulle alltså gynna storföretagen och kraftigt missgynna småföretagen.

Övriga förslag som utredningen lagt fram ser jag inga problem med.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!